Uz stalnu izloženost riziku ( znanstveno je dokazano kako je riječ o jednom od najstresnijih zanimanja ), spremnost na pomoć i osjećaju humanosti, činjenicu kako je riječ i o ultimativnom dječačkom snu, uz nezavidno radno vrijeme, ljetni mjeseci vatrogascima donose i novi “presing”, ali i svakodnevnu posvećenost poslu.

S prvim danom 2012.godine, podsjetimo, Nova Gradiška je, odlukom Grada, službeno dobila Javnu vatrogasnu postrojbu na čije se formiranje duže vrijeme  čekalo zbog odobrenja sredstava iz Državne riznice,čime su osigurana sredstva za isplatu plaća djelatnika postrojbe. Tada je  sredstvima Grada nabavljeno i visoko profesionalno navalno vozilo vrijednosti 2 milijuna kuna,  zaposleno šest profesionalnih vatrogasaca, administrativna tajnica i spremačica, a šest vatrogasaca  je prešlo iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška.  U prethodnih godinu i pol dana profesionalizacije, sve aktivnosti vezane uz intervencije na terenu preuzeli su upravo pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, Istovremeno, DVD Nova Gradiška također ima puno  posla  potvrđuje tajnik DVD-a, Dejan Lekić, upoznajući kako je dugoročni cilj kontinuirani rad s mladima, svojevrsna odgojno-vatrogasna funkcija,  prvenstveno kroz popularizaciju svega onoga što vatrogasci rade jedinstvenim pokaznim vježbama, ali i prezentacijom po osnovnim školama. Iako u našem gradu postoji aktivna i dobro obučena mladež, neki novi klinci osigurat će, uz respektabilnu povijest vatrogastva u Novoj Gradiški, istu takvu budućnost. Trenutno DVD ima dvije ekipe- vatrogasnu mladež koja okuplja dječake od 6 do 12 godina, te podmladak u koji ulaze dječaci od 12 do 16 godina.  Postojeće ekipe mladeži redovno sudjeluju na brojnim vatrogasnim Kupovima, s kojih se, uglavnom, vraćaju i s dobrim rezultatima.

Sve ono što smo do nedavno gledali u filmskim blokbusterima, došlo je i k nama, u smislu tehnologije, opremljenosti , ali i fizičke spremnosti i obučenosti vatrogasaca.Velike razlike nema,  kaže Dejan Lekić, iako  su financijska sredstva, ipak,  na strani Amerikanaca, a vatrogasna oprema i vozila iznimno su skupa. Primjer su i auto ljestve, trenutno neophodne za rad JVP, čija se cijena kreće oko 3,5 milijuna kuna.

Seniorske i veteranske ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška ovih se dana, kao i uvijek ljeti,  pripremaju i za sudjelovanje na KUPU u Novom Vinodolskom gdje će biti gosti članova DVD-a SAN MARINO, od nedavno pobratimskog društva. ( podsjetimo, do pobratimstva je došlo poznanstvom tragično preminulog vatrogasca Gorana Trupine, u čiju čast Novogradiščani već 5.godina tradicionalno organiziraju Memorijalni kup ).  Iako ni  krajnji rezultat natjecanja nije nevažan, produbljivanje suradnje i druženja koje traje dugih pet godina , krajnji je cilj putovanja u Novi VInodolski, 3.kolovoza.

Iako smo iznimno visoke temperature zraka do, prije par dana, uspješno izbjegavali, ljetni mjeseci, pogotovo iznenadni toplinski valovi kojima svjedočimo, zahtjevaju i poseban oprez pri rukovanju s vatrom. Stoga, slijedi i upozorenje tajnika, Dejana Lekića, upućeno prvenstveno poljoprivrednicima, da u periodu od 1.lipnja do 31.listopada, nikako ne spaljuju usjeve skinute s površina i u svakoj rizičnoj situaciji obavezno kontaktiraju pripadnike Javne vatrogasne postrojbe.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari