Iako , strogo gledano, nije lokalnog karaktera, ovo je vijest koju, definitivno, treba pisati velikim početnim slovom i smjestiti na naslovnice svih relevantnih medija. Jer, u moru negativnih, dobre nam vijesti, itekako trebaju. Pogotovo kada govore o značajnim nacionalnim uspjesima i slave istinske, vrlo često, zanemarene vrijednosti poput, recimo, znanja !

Prvi puta otkako Hrvatska sudjeluje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, naši su se predstavnici kući vratili s odličjima najvećeg sjaja-čak dvije zlatne medalje !!

Riječ je o zagrebačkim gimnazijalcima Domagoju Ćevidi i Borni Vukorepa. Osim iznimnog uspjeha, valja napomenuti i kako je, uz medalju, Domagoj Ćevid ostvario i najbolji pojedinačni plasman u povijesti sudjelovanja Hrvatske na ovom prestižnom natjecanju.

A, sad iznenađenje i dokaz, kako, iako nacionalnog značaja, vijest, pomalo ima i lokalni karakter. Na istom natjecanju, brončanu medalju osvojio je  MISLAV BALUNOVIĆ, učenik Gimnazije “Matija Mesić ” iz Slavonskog Broda. I ostali članovi naše nacionalne ekipe znanja ostvarili su sjajne rezultate , plasiravši se, u konačnici natjecanja, na 30.mjesto od ukupno 97.zemalja-sudionica

Međunarodna matematička olimpijada je najznačajnije i najuglednije svjetsko matematičko natjecanje, koje, osim što nudi priliku za odmjeravanje snaga s najvećim svjetskim mladim umovima, detektira talente, koje će, stručnjaci, kasnije, uz pravilno mentorstvo i daljnji rad, pripremiti za velike stvari. Svrha natjecanja je, osim toga, promovirati i ljepotu matematike, predmeta kojeg većina učenika čitavo svoje školovanje smatra, uglavnom, noćnom morom.

Nakon prošlogodišnje organizirane u Argentini, ovogodišnja, 54.Međunarodna matematička olimpijada održana je u Santa Marti, u Kolumbiji od 18.do zaključno s današnjim danom, 28.srpnja i na njoj je sudjelovalo ukupno 528 zaljubljenika u matematiku iz cijeloga svijeta.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSaznaj, suoči se !
Sljedeći članakOpasnost, rizik, humanost i plementost-vatrogasci