U prigodi obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, u organizaciji Udruge „Pozitiva“ i Gimnazije Nova Gradiška održana je 16. travnja tribina o liku i djelu dr. Andrije Štampara – predsjednika prve, ženevske skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, utemeljitelja javnozdravstvene medicine, zdravstvenog prosvjetitelja, humanista i vizionara, koji je početkom prošlog stoljeća živio i djelovao u Novoj Gradiški.

Prezentaciju o profesionalnom i akademskom angažmanu dr. Andrije Štampara, njegovom doprinosu narodnom zdravlju diljem svijeta, međunarodnom priznanju i njegovoj bogatoj ostavštini (Higijenski zavod sa Školom narodnog zdravlja, 6 epidemioloških zavoda, 19 bakterioloških stanica, 23 zdravstvene stanice, zavod za tropske bolesti, zavod za malariju, 45 antimalaričnih stanica, 50 ambulatorija za venerične bolesti, 34 dispanzera za tuberkulozu, 14 ustanova za dojenčad i malu djecu, 18 ambulatorija za trahom, 17 školskih poliklinika, 2 zavoda za socijalnu medicinu, 19 drugih socijalnomedicinskih ustanova) pripremila je članica „Pozitive“ Iva Lukačević Lovrenčić, dr. med., zaposlena na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

O Štamparovu životu i djelovanju u Novoj Gradiški, njegovim epidemiološkim akcijama na saniranju zaraznih bolesti u novogradiškom kraju, Štamparovom dragovoljačkom radu u ratnoj bolnici Crvenog križa u Novoj Gradiški, kojoj je bio ravnatelj i u kojoj je za vrijeme Prvoga svjetskog rata liječeno 2000 ranjenika, njegovu doprinosu izgradnji Lječilišta/bolnice na Strmcu, Štamparovoj obitelji i prijateljevanju s novogradiškim liječnicima te o svojim osobnim kontaktima sa Štamparom, kao svojim profesorom za vrijeme studija Medicine u Zagrebu, nadahnuto je govorio emeritus mr.sc. Dragoljub Kocić, dr.med. spec. interne medicine, Začasni član Hrvatskog liječničkog zbora, aktivni sudionik na znanstvenim skupovima «Dani Andrije Štampara» koji se održavaju svake druge godine.

„Tribinu o dr. Andriji Štamparu organizirali smo u sklopu projekta Kalendar zdravlja, koji drugu godinu provodimo uz potporu Grada Nova Gradiška. Bio je to emocionalno topao, međugeneracijski susret, sat zdravstvenog odgoja, ali i sat novogradiške povijesti. Nadamo se da će ova tribina biti poticaj da iz poštovanja i zahvalnosti ostavštini dr. Andrije Štampara Novoj Gradiški i širem novogradiškom kraju, o ovom velikanu hrvatskog i svjetskog zdravstva govorimo češće, kako bi javnost i generacije mladih znale više o čovjeku čije ime nosi jedna novogradiška ulica i Dom zdravlja s njegovom bistom ispred zgrade “ – kazala je moderatorica tribine mr.spec. Ljiljana Lukačević, predsjednica Udruge „Pozitiva“.

Tekst/Foto: Udruga Pozitiva

Komentari
Prethodni članakBoksač Filip Poturović s Hrvatskom seniorskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu
Sljedeći članakOdrživa podrška za starije generacije u srcu Slavonije. 186 korisnika i 30 zaposlenih nastavlja četvrtu fazu projekta u Rešetarima