Povodom nadolazećeg Dana državnosti, a u organizaciji HDZ Nova Gradiška održano je predavanje ravnatelja Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata Zagreb dr.sc. Ante Nazora o uzrocima Domovinskog rata s naglaskom na oslobodilačke operacije “Bljesak” i “Oluja”.

Kroz zanimljivo predavanje, predavač nas je proveo kroz neke značajnije odluke, govoreći na temelju povijesnih činjenica i neobjavljenih transkripata, koje su utjecale na tijek Domovinskog rata i rata u BiH.

Argumentirano je, i u širem kontekstu prikazao politiku koju je vodio prvi Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, iz čega je jasno vidljivo da je ta politika bila uključiva, domoljubna, te da su razni mitovi koji se nameću Predsjedniku posebno o podjeli BiH izvučeni iz konteksta što se jasno vidi iz transkripata raznih sjednica i sastanaka.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koju su došli uveličati ovo predavanje, posebno se zahvaljujemo dr. sc. Nazoru na održanom predavanju, izdavačkoj kući Alfa što su pomogli u organizaciji, te našoj predsjednici Mariji Petričević koja je realizira sve od ideje do provedbe.

Kako je dr. Nazor zaključio, bez naših branitelja ne bi imali ovo što danas imamo, a to je moderna, suverena i samostalna država i na tome smo im neizmjerno zahvalni.
Branitelji su branili i obranili, a na mladim naraštajima je da je sačuvaju i baštine.

Komentari
Prethodni članakU Gradskom muzeju otvorena izložba “Djetinjstvo u davna vremena”
Sljedeći članakOni se imaju čime podičiti: Novogradiški gimnazijalci sudjelovali na devet državnih natjecanja!