Povodom Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Nova Gradiška u srijedu je u svojim prostorima upriličio gostujuću izložbu Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu naziva Djetinjstvo u davna vremena.

– U skladu s ovogodišnjom temom Moć muzeja i riječima kojima je ICOM najavio ovaj datum, Gradski muzej Nova Gradiška će danas biti mjesto otkrivanja i podučavanja o prošlosti te otvaranja uma novim idejama, ovog puta s posebnim naglaskom na djeci kao najbitnijoj stavci u izgradnji bolje budućnosti – istaknula je na otvorenju izložbe voditeljica Arheološkog odjela dr. sc. Marija Mihaljević.

– Iz tih razloga današnjem događanju nazoče učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola kako bi što više doznali o odrastanju u davnim vremenima, načinu življenja djece i stekli uvid u to koliko se odrastanje promijenilo kroz tisućljeća. Naposljetku je jedna skupina sudjelovala na likovno-edukativnoj radionici inspiriranoj izložbom s naglaskom na trećoj podtemi Međunarodnog dana muzeja, Moć izgradnje zajednice, koja je obrađena kroz razmišljanja o društvu u kojem živimo i mogućnosti doprinosa istom kroz rad i djelovanje muzeja, dok je druga skupina, školski Novinari, popratila cijeli događaj i svojim djelovanjem pomogla zagovarati važnost muzeja među mlađim članovima zajednice – dodala je Mihaljević

Uz navedene sadržaje, tijekom Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Nova Gradiška posjetitelji su mogli pogledati još tri izložbe – jednu iz fundusa Galerijskog odjela muzeja upriličenu povodom pete obljetnice smrti zavičajnika Josipa Pintarića – Puce i dvije gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja naziva Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009. i Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja.

– O djetinjstvu u davnim vremenima znade se malo. Način života djece, interakcija između djece, okoliša i svijeta odraslih, izazov su u istraživanju prošlosti djetinjstva. Arheologija djetinjstva nudi brojne mogućnosti proučavajući arheološke kontekste i materijalne ostatke u kojima su zabilježeni tragovi djece i dječjih aktivnosti sa svrhom što potpunijih odgovora na pitanja o zdravlju i prehrani djece, društvenom statusu prema dobi i rodbinskim vezama, njihovoj svakodnevnici i odnosu prema zavičaju u kojem su živjela. Neki od izloženih predmeta povezanih s djecom pronađeni su na nalazištu Dolina na Savi u novogradiškom kraju – istaknuli su, između ostalog, autori izložbe dr.sc. Daria Ložnjak Dizdar iz Instituta za arheologiju i dr.sc. Ivan Drnić, viši kustos u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Autorica likovnog postava izložbe je Slađana Latinović iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba “Djetinjstvo u davna vremena” je otvorena do 30. lipnja 2022. godine.

 

Komentari
Prethodni članakHrvatski sabor izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu
Sljedeći članakOdržano predavanje dr.sc. Ante Nazora o uzrocima Domovinskog rata