Jučer je u Dragaliću održano 5. pokladno jahanje koje je okupilo 40-ak jahača i troja kola iz 3 županije, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke. 

Organizator manifestacije je Kulturno umjetničko društvo Dragalić uz domaće OPG-e: Matijašević, Trnka i Barta, a uz sponzorstvo Općine Dragalić na čelu s načelnikom Zvonimirom Karlikom. 

Pokladno jahanje vuče svoje korijene još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće. 

Međutim osim očuvanja kulturne baštine i tradicije, danas pokladno jahanje ima i druga značenja. Druženje ljudi koje veže jedna stvar, a to je ljubav prema konjima, očuvanje zaštićenih autohtonih grla Lipicanca i Hladnokrvnjaka, te unapređenje i promicanje boljeg života u Slavoniji. I uistinu, ima li što ljepše vidjeti u Slavoniji, od mladih Slavonaca u narodnim nošnjama na prelijepim i rasnim konjima. 

Manifestacija Pokladno jahanje u Dragaliću raste iz godinu u godinu, a svoju potporu tome daje i davat će i u budućnosti načelnik općine Dragalić Zvonimir Karlik.

-“Jako sam zadovoljan i ponosan održavanjem ove manifestacije i odazivom posjetitelja. Taj dolazak konjanika iz 3 županije je rezultat entuzijasta i pojedinaca iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji odrađuju njihove manifestacije uz jedan financijski, materijalni, a i osobni trud, jer to su ipak ulaganja. Da bi ovim ljudima koji su došli u Dragalić vratili nazad tu ljubav i to izlaženje u susret, domaća poljoprivredna gospodarstva moraju otići i na njihove manifestacije, a to iziskuje određene troškove. Međutim pokretač je sigurno u dobrom djelu ta ljubav prema tim konjima kao jednoj izuzetnoj ponosnoj i lijepoj životinji koja na ovim prostorima egzistira oduvijek u skladu s potrebama naroda. I nadam se da će iduća manifestacija biti još veća, a to će iziskivati još bolju organizaciju, pa možda i dvodnevnom organiziranju”. – kazao je Karlik

Manifestaciju je službeno otvorio saborski zastupnik Davor Vlaović koji je rekao:

-“Prelijepo je vidjeti puno mladih. Od 40-ak jahača, preko 30 ih je mlađe od 20 godina i to budi jednu nadu i ponos da Slavonija živi dalje”. 

I kako kaže poznata pjesma Prljavog kazališta: Uz pjesmu mi se evo rodimo, uz pjesmu umiremo, pa je tako i povorka jahača kroz općinu popraćena slavonskim pjesmama tamburaškog sastava Tringelt. 

Od 18 sati posjetitelji su uživali na zabavi uz glazbu Lutalice Banda. 

 

Komentari
Prethodni članak„Noć muzeja” na sičanski način: Otvorili vrata svog etno kutka / foto
Sljedeći članakNova Gradiška nekad i sad: Je li ”nekad” ipak bilo bolje?! / Foto i Video