Koliko god gledali stare fotografije svog grada i prisjećali se mladosti, realno, svaki put se ponovno iznenadimo. Jer kad god mislite da ste ih vidjeli sve, iskoči neka nova koja izgleda kao ni jedna druga ranije, a i koliko god puta iznova ih gledali uvijek ćete s smiješkom na licu prokomentirati fotografije na kojima, moglo bi se reći, ljudi izgledaju sretnije ili se možda u ta prošla vremena ”živjelo drugačije”? Bilo kako bilo, to ćemo prepustiti vama da prosudite. 

Brojni poznati priključili su se izazovu ”10 years challenge” koji zadnjih dana osvaja društvene mreže. Riječ je o izazovu u kojem korisnici Instagrama objavljuju vlastite fotografije snimljene prije 10 godina i pokazuju kako su tada izgledali, ali i brojne udruge prikazale su koliko se promjenio svijet, tehnologija, razmišljanja i slično unazad 10 godina. 

Inspirirani izazovom odlučili smo napraviti tkz. ”throwback” – iako ne posjedujemo fotografije Nove Gradiške unazad 10. godina, vratit ćemo se još dalje u prošlost zahvaljujući fotografijama Facebook stranice Nova Gradiska nekad i sad.

Pretraživajući navedenu Facebook stranicu prvo što možemo primjetiti mnoštvo je veselih i nasmijanih novogradiščana, koji ili rade ili se zabavljaju, ali spontano ispred fotoaparata nabasali su osmjeh:

Vremena su se promjenila, ali unatoč tome mladi se i dalje zabavljaju, ali primjetno je da se manje smiju na fotografijama isključivo kako si ne bi srozali ”rejting” ako fotografija ne ispadne onako kako su zamišljali: 

Postoje pojedinci koje ne vesele uspomene na njihove izlaske, znaju novogradiščani i dan danas dobro partijati, AKO bude prilike: 

Premda je Nova Gradiška i dalje riznica brojnih uspješnih sportaša, nekada su mladi, tvrde stariji, imali više mogućnosti: boks, odbojka, plivanje, rukomet, mali nogomet, nogomet, košarka, tenis, gimnastika, atletika,… 

Ono što je i dan danas svima nama trn u oku su bazeni, nekada ovako: 

A danas: 

Družili su se mladi na brojnim mjestima, poput Kavane, Ljetne pozornice, Omladinskog…ali druženje nije bilo koncipirano kao danas, tamo gdje je najbolja fešta, tamo su svi.

Danas najposjećenija mjesta omladine, izgledaju ovako:

Zanimljivo je što je Kino u Novoj Gradiški bilo jedno od najposjećenijih: 

Dok su novogradiške novine izvještavale o svemu na domaćem terenu: 

Strmac je uređen kao ljetovalište 1930. godine, a iste godine osniva se “Dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta – Nova Gradiška” s ciljem unapređenja turizma u planinskom kraju gore Psunj. Bogatiji građani na Strmcu grade otmjene vile za odmor, a nekoliko godina kasnije izgrađen je i hotel te je izletište postalo poznato, ne samo u bivšoj državi, nego i šire u Europi.

Danas, iako uz uloženi trud Općine Cernik, izletište Strmac, zajedno s Hotelom izgleda poput horror priče:

Danas ima novootvorenih tvornica koje zapošljavaju, prema pričama baka i djedova, Nova Gradiška točno u tri vrvjela je ljudima, promet je bio toliko gust da je bilo dosta teško stići od točke A do točke B, a neke od njih, zabilježene su fotografijom: 

Za kraj, počastite se još nekim fotografijama nekadašnje Nove Gradiške: 

Ali šlag na kraju Videi su i fotografije Denija Miloševića koje je objavio na svojoj Instagram stranici i prikazao Novu Gradišku iz sasvim neke druge, moderne i do sad neviđene perspektive: 

 

 

 

Je li nekad usitinu bilo bolje, prosudite sami. 

 

 

 

 

 

 

Komentari