Tradicija se nastavila i ove godine. Članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik” sinoć su u središtu mjesta, medanu održali još jedne nadaleko poznate drežničke susrete, „Kolo na medanu”. I ove godine domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik” odlično su pripremili smotru i još jednom se pokazali kao sjajni domaćini. U bogatom kulturno umjetničkom programu, uz domaćine članove dječje skupine KUD-a „Drežnik” posjetiteljima su se predstavila kulturno umjetnička društva „Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca, „Seljačka sloga” Zadubravlje, „Radinje” Siče, „Trenk” iz Nove Gradiška i muška pjevačka skupina „Starotopoljani” iz Starog Topolja. Bio je ovo još jedan istinski glazbeni užitak i dokaz da se naš narod i društva, njegujući folklornu baštinu itekako imaju čime ponositi.

I gosti i domaćini i ovoga su puta pokazali sve bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja i tako nastavili njegovati u svijesti našega puka koliko je važno čuvati našu narodnu kulturu i koliko je bogatstva i ljepote u njoj, u toj tradicijskoj baštini i njezinoj različitosti, koja nas ne dijeli, nego zbližava i povezuje.

Od 1999. godine, kada je osnovano Kulturno umjetničko društvo “Drežnik”, ovo su mjesto i društvo postali sinonim za kulturnu baštinu, običaje, čuvena “šetana kola” čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Pozdravne su riječi gostima i posjetiteljima uputili Branko Vukšić, predsjednik KUD-a „Drežnik”, potom i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović.

– Lijepo je što čuvate tradiciju naših predaka, bogate folklorne običaje naših starih prenosite na mlade naraštaje, želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu i uspješnih nastupa – složili su se gosti u svojim obraćanjima.

Na kraju se, kao i svake godine, zaigralo zajedničko „Kolo na medanu”, središnjem trgu u mjestu, nastavila se tradicija uz pjesmu, široku, otegnutu, slavonsku, šokačku.

Bilo je ovo još jedno sjajno folklorno druženje i pravi primjer i putokaz da članovi ovog vrijednog društva nastave dalje, do neke nove, „okrugle” obljetnice.

Na svemu viđenom i doživljenom upućujemo im sve čestitke i želimo svako dobro u budućem radu, puno uspješnih nastupa, probi i gostovanja.

25

Komentari
Prethodni članakKako je samo jedna nesreća drastično promijenila statistiku
Sljedeći članakNG PLUS za nezaposlene: Danas krećemo s provedbom još jedne soft skills edukacije