Prije dvije godine potpisale su ugovor, sjele na novi bicikl i već u sedam sati prvoga radnoga dana s osmijehom krenule na teren. Bio je to zadatak ženama zaposlenim kroz projekt ”Radom za zajednicu i sebe!”– pomoć i njega starijima i nemoćnima u svojoj lokalnoj zajednici.

Naime, Lokalna akcijska grupa Posavina provela je projekt ”Radom za zajednicu i sebe!” koji je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u okviru natječaja ”Zaželi” – program zapošljavanja žena čija je završna konferencija održana jučer u prostorijama Hrvatskog doma Nova Kapela. 

Partneri na projektu su HZZ, Područni ured SB, Centar za socijalnu skrb SB, Općina Brodski Stupnik, Općina Nova Kapela i Općina Oriovac.

Upravljačko tijelo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a posredničko tijelo razine 2 HZZ, Ured za financiranje i ugovaranje projekata EU. 

Projektom je ostvaren cilj: nezaposlenim ženama omogućeno je zapošljavanje u lokalnoj zajednici, te unaprijeđena su njihova znanja i vještine za potrebe tržišta rada, te im je na taj način dugoročno osigurana veća zapošljivost. 

Voditeljica projekta Suzana Lesan na konferenciji je govorila o općim informacijama vezanim uz projekt. 

– Ukupna vrijednost projekta je 8.380.865,77 kn, a iznos EU potpore je 100%. Provedba projekta trajala je 30 mjeseci, a ciljana skupina bile su dugotrajno nezaposlene žene, a pružale su podršku korisnicima u lokalnoj zajednici. Među ostalim, 30 žena pohađalo je edukaciju za njegovateljicu kroz koju su unaprijedile svoja znanja i vještine sukladno potrebama tržišta rada te samim time su povećale svoju šansu za zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada. Projekt smo provodili od 16. ožujka 2018.godine do danas, kada je održana ova konferencija na kojoj smo predstavili ostvarene ciljeve, aktivnosti i rezultate projekta – rekla je Lesan i dodala kako su imali određenih tekućih problema zbog situacije s epidemijom koronavirusa, ali generalno, projekt je uspješno priveden kraju.

Načelnici Općina Nova Kapela, Brodski Stupnik i Oriovac, složili su se kako je ovo doista važan projekt za razvoj lokalne zajednice, kako za zaposlene žene tako i za krajnje korisnike. 

U konačnici, zadovoljne su i žene koje su svojim prisustvom uveličale završnu konferenciju, te pohvalile projektni tim, ali i krajnje korisnike s kojima su, kako kažu, dijelile i dobro i zlo, bile na raspolaganju i bile im velika pomoć i podrška u kući, jer najgore što ti se može dogoditi je po stare dane ostati sam. 

Komentari