Udruga vinogradara i voćara sv. Vinko Staro Petrovo Selo organizirala je protekle subote 14. rujna u malom, ali vinogradima iznimno bogatom mjestu Starcima, prvu manifestaciju “Početak berbe grožđa 2013. godine”.

Na ovoj uspješno organiziranoj manifestaciji bili su brojni proizvođači vina kako s područja Općine Staro Petrovo Selo, tako i s područja susjednih općina i Grada Nova Gradiška, a svakako bilo je tu i zaljubljenika u ovu kapljicu po kojoj je upravo taj kraj iznimno poznat i izvan granica Republike Hrvatske. Prostor stare škole u Starcima od sada će biti poznat ne samo po festivalu Rock Starci, nego i ovoj manifestaciji koja je u svojoj prvoj organizaciji pokazala koliko štovatelja vina postoji na našem području, ali i pokazala svo bogatstvo mladeži koja je svakako zainteresirana baviti se proizvodnjom vina kao što su to njihovi oci ili djedovi nekada radili. Potvrdio je to i predsjednik spomenute Udruge Vladimir Plavac ne skrivajući zadovoljstvo uspješnom organizacijom i koji je upravo naglasio kao je jedan od ciljeva ove manifestacije potaknuti mlade na bavljenje vinogradarstvom, odnosno proizvodnjom vina, kako bi se bogata tradicija pravljenja vina u tom kraju održala. 

Prikaz berbe grožđa upriličen je u vinogradu obitelji Dubiel koja posjeduje vinograd s čak 100 000 trsova. U razgovoru s Alojzom Dubielom, ali i ostalim proizvođačima kao što je Vinko Majer saznali smo kako je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećano tržište vina. Istaknuli su kako je važno da se svi vinari trebaju ujediniti i zajednički plasirati proizvode na tržište, jer samo se tako može opstati. Ipak, u ovom slučaju gleda se kvaliteta vina, a to svakako ide na ruku našim proizvođačima koji svake godine dobivaju brojne nagrade i priznanja za iznimnu kvalitetu vina. 

 

Osim što je upriličen prikaz berbe grožđa na tradicionalan način u vinogradima Dubiel, u Starcima je održan i kulturno umjetnički program KUD-a Godinjak. Nadalje, svi posjetitelj mogli su vidjeti i prikaz gaženja grožđa, onako kako su to nekad radili stari, te izbor vinske kraljice. Sa staropetrovoselskog brda čuo se i pucanj topova, a tim krajem vladao je i miris gastro ponude koju su organizatori pripremili.

Bila je ovo zaista uspješna manifestacija i vjerujemo da će ostati tradicija. Lijepo je bilo vidjeti mladež koja se također okupila u Starcima, a tko zna, možda je među njima i budući uspješni proizvođač vina.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakOd krznarskog šegrta do suvremenog CNC operatera
Sljedeći članakNovi Varoš 16.09.1991 .- 16.09.2013. (photo)