Dvodnevni, sadržajno iznimno bogat i kreativan program svečanosti obilježavanja 125.godišnjice postojanja novogradiške industrijsko obrtničke škole, završio je večeras ( petak, 13.rujna ), akademijom u prostoru Doma kulture, i potvrdio dugu i kvalitetnu tradiciju srednjoškolskog obrazovanja ovog dijela Slavonije.

Kreativnim programom u čijem je osmišljavanju i realizaciji sudjelovao gotovo cijeli školski tim, na čelu s prvim čovjekom, profesorom Mijom Matoševićem, entuzijastom, zaljubljenikom u svoj posao, ali i stručnjakom koji nameće trendove, i srednjoškolci naše jedine strukovne škole pokazali su kako imaju sluha i za scenu, pokret i jezik, isti onaj koji najčešće , površno, pripisujemo isključivo  “društvenjacima “. Uostalom, kvalitetan obrtnik oduvijek je, ukoliko je želio biti dobro primljen i prepoznat među “mušterijama”, morao znati komunicirati s ljudima, ali i biti upućen u sva društvena i javna događanja. Zamišljena kao ugodna i lagana šetnja kroz povijest grada, akademija nas je, glazbom, slikom i riječi, provela kroz prvih 125 godina škole, predstavljenih i u jedinstvenoj “slikovnici” koja sjajno spaja arhaično i suvremeno. U društvu gostiju našega grada i škole-slavljenika, profesora strukovnih škola iz Austrije, Njemačke i Mađarske, predstavnika ugledne tvrtke Scheffler iz prijateljskog Herzogenauracha, kolega ravnatelja i profesora ostalih srednjih i osnovnih škola našega grada, akademiji su nazočili i predstavnici crkvene, ali i gradske vlasti -čelni čovjek Nove Gradiške, gradonačelnik Željko Bigović sa zamjenicom, Ljiljanom Lukačević, čime je, odano priznanje velikoj obljetnici, ali i  visokoj  poziciji koju Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška, kao iznimno kvalitetna srednja strukovna škola, zauzima danas među sličnim školama u Hrvatskoj.

Ako je jučer otvorena izložba predstavila uglavnom tradicionalno ” muške” obrte, večerašnja svečanost u glavnoj je ulozi imala one profile zanimanja koje izabiru djevojke. Vidjeli smo tako modnu reviju koju su nosile i izradile učenice škole uspješne na brojnim stručnim natjecanjima, zahvaljujući kvalitetnom mentorstvu profesorice-savjetnice Goranke Nikiforov, ali i čuli kvalitetne stihove u čijem su odabiru sudjelovale profesorice hrvatskog jezika. Kroz zanimljiv scenarij voditelji su nas podsjetili na sve dosadašnje faze i cikluse škole, domaće i inozemne uspjehe, izvan-nastavne aktivnosti, kreativne radionice i debate pod vodstvom pedagoginje škole, ali i pokazali koliko su im svima  Slavonija i tradicija važni, kroz elemente scenografije, ali i nastup mladih Davoraca, članova Tamburaškog sastava “Lađari” . Upoznali smo i uspješan tim od 10 profesora-mentora, ali i saznali zašto je ime Josip posebno važno za povijest Industrijsko obrtničke škole. Osim što je sveti Josip u katoličkoj tradiciji  zaštitnik radnika, Josip je ime i prvog upisanog učenika u krznarski zanat, ali i ime prvog  školskog majstora, zbog čega se blagdan Svetog Josipa danas  slavi i kao službeni Dan škole.

Iako je pred školom, njenim profesorima i učenicima još puno izazova, a pred stoljetnom obrtničkom tradicijom nesigurna budućnost , novogradiška Industrijsko obrtnička škola s pravom i ponosom može slaviti svoj rođendan znajući kako su njeni maturanti, nasljednici nekadašnjih šegrta, itekako prepoznati kao kvalitetan kadar na europskom tržištu rada.  Sretno u slijedećih 125 godina !

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak” Prva pomoć i sigurnost na cestama “
Sljedeći članakOdržana prva manifestacija berbe grožđa u Starcima (photo)