U kolektivnoj memoriji nacije mjesec rujan 1991. godine ima posebnu težinu i danas, 20-ak godina kasnije. Da Domovinski rat, dani ponosa, slave i pijeteta žive i dalje, dokazali su danas (ponedjeljak, 16.rujna, sudionici ratnih zbivanja jednog od strateških ratišta Domovinskog rata, onog zapadnoslavonskom prisjetivši se, u Novom Varošu, 16. rujna prije točno 22 godine.

Povijest piše od prilike ovako- iskoristivši maglu, neprijatelje je toga dana preko kanala Nova Sava postavio  ponton i forsirajući rijeku pokrenuo veliku ofenzivu na selo Novi Varoš. Borbe su trajale cijeli dan i iako su branitelji neprijatelju nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici-uništeno je čak 7 tenkova, neprijatelj je uspio ući u selo uvođenjem u borbu tenkova T 84. U cjelodnevnim borbama poginuo je veliki broj pripadnika 1.gardijske brigade TIGROVI, kojih su se danas svečano i dostojanstveno prisjetili prijatelji i suborci.

Iako su branitelji i danas, 20-ak godina kasnije, s nestrpljenjem među sobom očekivali prvog među jednakima, generala ANTU GOTOVINU, na susret ćemo još malo morati pričekati, iako je poruka, u kojoj im je general-osobno dao do znanja kako je s njima u mislima i molitvi, stigla na vrijeme. Iako su emocije u ovakvim trenucima podijeljenje, jer smjenjuju se suze i smijeh, svi koji su danas u Novom Varošu slavili  slobodu svjesni su strateškog značaja  zapadno slavonskog ratišta za ukupnu hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu. Istaknuli su to danas i svi oni koji su ratnu situaciju na terenu poznavali najbolje-general zbora, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, a, te 1991. zapovjednik 1.gardijske brigade Tigrovi, JOSIP LUCIĆ , ali i generali Josip Zvirotić i Stjepan Vuković, zapovjednik 99.brigade Hrvatske vojske, kao i general Tomo Medved, ali i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga,kao i članovi brojnih udruga proitskelih iz domovinskog rata. Na mjesto najdubljih emocija, najvećih svetinja i nacionalnih rana,  danas su stigli i  oni koji su se tijekom rata brinuli za tjelesne rane – ratni kirurg Željko Bušić, kao i dr. Mitermajer.

Iako smo posljednjih godina često bili svjedoci razjedinjenosti među braniteljima i braniteljskim udrugama, svi se slažu u jednom- sjećanje na Domovinski rat trebalo bi postati i integralni dio nastave povijesti, koja će dignitet oslobodilačkog, pravednog rata čuvati za nadolazeće genracije. Nakon druženja i emotivnih susreta, branitelji, predstavnici županijske i gradske vlasti, predvođeni županom Danijelom Marušićem, te čelnim čovjekom grada Nova Gradiška i njegovim zamjenikom, Željkom Bigovićem i Dariom Banom , te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, poklonili su se žrtvi hrvatskog branitelja, Božidara Glodića.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakOdržana prva manifestacija berbe grožđa u Starcima (photo)
Sljedeći članakSastao se Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata (photo)