Jučer je održana tradicionalna manifestacija Razigrani lipicanci pod bajerom na Savi u Slavonskom Kobašu u organizaciji Prve kobaške udruge ratara i stočara koja okuplja uzgajivače konja, goveda i ratare Slavonskog Kobaša. Udruga je u suradnji s KUD-om Matija Gubec i konjogojstvenom udrugom Slavonija pokazala interes i senzibilnost za očuvanje tradicije u domeni uzgoja kojnja i čuvanje običaja koji su vezane za konje i konjički sport te organizirala manifestaciju koja će bit poticaj mnogim mladim zaljubljenicima u konje da se počnu ili nastave baviti konjičkim sportom i uzgojem konja. Pokrovitelji manifestacije su Brodsko-posavska županija i općina Oriovac.

Manifestacija je održana na novoizgrađenom ili bolje rečeno obnovljenom poligonu za vožnju dvoprega na kojemu su se prva natjecanja toga tipa održala još davne 1972. i od tada seže tradicija sportskih konjičkih natjecanja u Slavonskom Kobašu. Program manifestacije je započeo kulturno –umjetničkim programom u izvedbi KUD-a Luka Lukić iz Brodskog Varoša, gosti manifestacije bili su župan Danijel Marušić, zamjenik župana Davor Vlaović i načelnik Antun Pavetić koji su pozdravili brojne posjetitelje i sudionike manifestacije i dodijelili nagrade najboljim svatovskim zapregama najuparenijoj Marka Sekulić, najljepšoj zaprezi po izboru publike Ivana Maroševića iz Tisovca, najatraktivnijoj Mate Jagodanovića iz Bartolovaca .

Titulu najljepše svatovske zaprege ponijela je zaprega Igora Čuletića, druga po ljepoti je zaprega Zlatka Balena iz Kobaša i trća Antuna Grgića iz Tisovca.

Vozači dvoprega pokazali su umijeće u vožnji dvoprega i teklićkom jahanju a najbolji su bili u vožnji preciznosti za seniore domaći Igor Čuletić osvojivši prvo mjesto drugi je bio Dražen Mađarević iz Rešetara, a treći Marko Sekulić iz Kobaša. U brzinskoj vožnji najbolji je bio Marko Sekulić, drugi Željko Matijević iz Bodovaljaca i treći Madžarević Dražen.

Juniori su postigli sljedeće rezultate: Bruno Bušić prvi, Nora despotović druga i domaći Ivan Martić treći , najbolji juniori u teklićkom jahanju su bili Bušić Bruno(1) domaća Matea Milojčić (2) i Nora Despotović (3). U kategoriji seniora u teklićkom jahanju prvi je bio Matija Vukšić, drugi Igor Čuletić, a treći Prša Željko.

Kobašani i mnogobrojni posjetitelji u Kobašu kraj Save su disali punim plućima, uživali u spektaklu koji su priredili konjogojci i ljubitelji konja i zaključili kako sljedeće godine zadnjeg vikenda u kolovozu neće propustiti događaj u Slavonskom Kobašu.

Autor: Klara Šćuka

Komentari
Prethodni članakGlavni imam Hasanović čestita Kurban bajram
Sljedeći članakTradicionalno hodočašće biciklista župe Kraljice svete Krunice u Pleternicu