Ovo su dani Kurban bajrama, u kojima prinosimo žrtvu kao znak odanosti Stvoritelju i zahvale Njemu, Koji je kurbanom iskupio život Ibrahimovog djeteta Ismaila. Kurbani koje ćemo ovoga jutra žrtvovati treba da u nama probude osjećanja, brigu i samilost za našu nejaku djecu, koja su izložena pritisku i diskriminaciji u školama, ali i za sirijsku i iračku djecu i njihovo stradanje koje gledamo. Svako dijete je slika Ismailova. Za patnju svakog djeteta smo svi odgovorni, jer su naše sudbine povezane.

Upitajmo se u kakvom to društvu živimo i kakvi smo ljudi, kada smo spremni diskriminirati djecu i na njima pokazivati snagu i nasilje. U kakvom duhovnom i moralnom okruženju rastemo, ako smo u stanju, bez ikakvog kajanja i griže savjesti, činiti nasilje nad nekim? Tom zlu i toj nepravdi se mora stati ukraj, bez obzira na to otkuda ono dolazilo. Ne možemo pristati na to da se gaze prava slabijih. Obaveza je i poslanje svih nas, bili muslimani, jevreji ili kršćani, da o tome govorimo i da se borimo, jer ne vreba đavo samo pred susjedovim vratima, pa da možemo biti spokojni. Doći će on i pred naša, ako ga zajedno ne otjeramo. „Bog neće uzdići nijedan narod koji slabijim ne daje njihova prava“, govorio je Poslanik, a.s. I još je govorio: „Na ovom svijetu najbolja je kuća (država) u kojoj je zbrinut slabi (siroče) i prema njemu se lijepo postupa, a najgora je ona kuća (država) u kojoj se loše postupa prema slabijem (siročetu)“.

Svjedoci smo velikog stradanja ljudi i seobe koju čine naša braća i sestre iz Sirije i Iraka. Oni su žrtve zuluma i nepravde koja im se čini od strane režima i onih koji ga pomažu, kao i hordi ubojic koje su se sjatile u te zemlje iz svih krajeva svijeta. I ovaj put najsnažnije apeliramo na naše muslimane da svoje ruke drže dalje od tih zemalja i ne učestvuju u nasilju nad muslimanima i drugim ljudima. Naprotiv, otvorimo naša srca i naše domove da pomognemo tome napaćenom narodu. Pomozimo našim volonterima koji se susreću s nevoljnicima, da im se nađu pri ruci. Zahvaljujemo se svima, posebno građanima Hrvatske, na pokazanoj solidarnosti prema patnjama muslimana.

Ma gdje živjeli, živimo u miru i prijateljstvu, sa svojim bližnjima, susjedima i prijateljima. Ne dozvolimo da nas razlike udaljavaju od naše primarne potrebe da budemo ljudi. Pozivamo jevreje, kršćane, muslimane i druge da složno radimo na podizanju naših obitelji, odgoju naše djece i očuvanju našeg zajedništva.
Sklapajmo prijateljstva s ljudima gdje god nam se ukaže prilika; založimo se za istinu i pravdu kada god se želi proturiti laž ili nametnuti nepravda; izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita; praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima. Zamolimo Gospodara svjetova da nam olakša ovodunjalučke terete, poveže naša srca i bude nam milostiv na Sudnjem danu.

Svima vama želim sretne bajramske dane. Provedite ih s obiteljima, rodbinom i prijateljima. Bolesnim i prognanim želim da im Bog podari lijeka i sigurno stanište i učini kraj njihovim mukama i iskušenjima. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu da ćemo sutra u boljem svijetu živjeti.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Husret Hasanović

Komentari
Prethodni članakUručen pehar mlađim pionirima “Sloge” za sezonu 2013./2014. (photo)
Sljedeći članakOdržana manifestacija “Razigrani Lipicanci pod bajerom na Savi”