Udruga Studio B je u četvrtak, 6. lipnja, održala konferenciju „Inovativni programi inkluzivnog rada s mladima“, u sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Digitalna transformacija inkluzivnog Youth worka“.

Aktivnost predstavlja kulminaciju provedbe radnog paketa 3 tijekom kojeg smo razvijali metodologiju 5 inovativnih jednodnevnih programa rada s mladima koji su predstavljeni relevantnim dionicima – donositeljima odluka, predstavnicima_icama udruga, praktičarima / praktičarkama rada s mladima te stručnjacima u području rada s mladima i politika za mlade, s ciljem širenja rezultata kako bi postali dostupni svimradnicima s mladima, relevantnim dionicima iz sektora mladih te drugih obrazovnih sektora na nacionalnoj razini.

Konferenciji su nazočili_e načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, tepredstavnice Barbara Jurčević i Lidija Konjević; Marko Kovačić ispred Sveučilišta u Rijeci, predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić, predstavnici Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Športske udruge gluhih Nova Gradiška, Udruge NG Plus, predstavnici DVD-a Vrbje i DVD-a Bodovaljci, predstavnici KUD-a Vrbje i KUD-a Marijan Lanosović Orubica te predstavnici lokalnih medija.

Na samom početku sudionicima konferencije obratila se predsjednica Udruge Nikolina Jureković koja je pozdravila sve prisutne te ukratko predstavila sam projekt i dosadašnje aktivnosti koje smo proveli.Naglasila je kako sve organizacije u partnerskom konzorciju rade s mladima koji se suočavaju s različitim preprekama, od ekonomskih i geografskih do društvenih i kulturnih, koje im onemogućavaju aktivnu participaciju. Pandemija virusa COVID-19 nas je motivirala naosmišljavanje aktivnosti digitalnog rada s mladima, a bili smo svjesni nedostatka znanja i vještina za prenošenje ovih aktivnosti u virtualnu sferu, stoga smo se udružili s organizacijama iskusnima u provedbi ovih oblika rada kako bi stekli nova znanja i ojačali vlastite kapacitete. S druge strane, partnerskom smo konzorciju donijeli značajno iskustvo u području uključivanja mladih, naročito onih iz ruralnih sredina; čime smo osigurali razmjenu dobrih praksi i osnaživanje svih uključenih organizacija. U sklopu provedbe projekta, osnaženi novostečenim znanjima i vještinama, osmislili smo nove programe koji predviđaju korištenje različitih digitalnih alata, te su prilagođeni za provođenje u digitalnom obliku.

Nakon kratkog uvoda sve prisutne je ispred Općine Vrbje pozdravio načelnik Igor Jurišić koji je i ranije sudjelovao na aktivnostima ovog projekta. Naglasio je kako je Općina od samog početka prepoznala važnost i potrebu za provedbom ovakvih projekata, te kako je jako zadovoljan postignutim rezultatima. Također je čestitao Udruzi na ostvarivanju međunarodne dimenzije rada, čime se glas o našoj zajednici i kvaliteti rada prenosi daleko izvan granica RH.

Uslijedilo je predstavljanje novorazvijenih programa. Program „Poticanje Inkluzije kroz inovativne metode neformalnog obrazovanja“je razvila Udruga Studio B, programe na temu održivosti i digitalizacije je razvila organizacija Youth power iz Švedske, program „Upravljanje stresom“je razvila Youth power Austrija, dok je program „Mladi u virtualnom okruženju“ razvila Youth power Njemačka. Predstavljeni programi osmišljeni su kroz Lokalne inovativne bootcampove, dopunjeni i standardizirani na Međunarodnom inovativnom bootcampu za youth workere te su nakon provedenih Work in progress treninga unesene završne izmjene sukladno povratnim

Tijekom predstavljanja naglasili smo važnost povratnih informacija mladih koji su sudjelovali u testnim treninzima, na temelju kojih su izrađene finalne verzije programa, čime smo osigurali da programi zaista budu interesantni mladima, relevantni za njihove potrebe, zanimljivi i uključivi. Također smo istaknulikako su mladi od početka bili uključeni kao volonteri i volonterke u razvoj programa na temu inkluzije te kako je njihov feedback bio ključan u cijelom procesu.

Razvijeni programi bit će besplatno dostupni na mrežnim stranicama nositelja i partnera, te na platformi “Virtualni inkluzivni Centar”, institucijama, centrima, organizacijama  koje rade s mladima, praktičarima_kama i predstavnicima_icama drugih obrazovnih sektora diljem Europe. Ova se platforma, uz prateću istovjetnu mobilnu aplikaciju, također razvija u sklopu projekta, a bit će predstavljena javnosti krajem godine.

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima_icama konferencije na iskazanom interesu i podršci!

Podsjetimo, Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka 2023. godine provodi projekt pod nazivom „Digitalna transformacija inkluzivnog Youth Work-a“, u partnerstvu s organizacijama Youth Power iz Austrije, Njemačke i Švedske. Projekt je odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU, u sklopu Ključne akcije 2 Suradnička partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Projekt sufinancira Europska unija u iznosu od 250.000,00 €.

Komentari
Prethodni članakOŠ Ante Starčevića Rešetari obilježila Dan sporta
Sljedeći članakU Novoj Gradiški održana 3. sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Slavonski Brod