Sačuvati od zaborava ono što je naše i čime se ponosimo, stvoriti originalan turistički brend i promovirati sve bogatstvo novogradiškog kraja, namjera je bila organizatora od prvog dana pokretanja jedinstvene gastro manifestacije “Sarmijade i provijade”.

Devetu godinu zaredom Pansion „Slavonski biser“ jučer je bio više nego uspješa domaćin ove sjajne gastro kulturne manifestacije koja je i ove godine ugostila ekipe s područja grada i šire okolice te susjedne nam Republike Srpske.

Inicijativa za održavanje „Sarmijade i provijade“ krenula je upravo od vlasnika Pansiona „Slavonski biser“ Ivice Grgića kojemu je, kako nam reče, bila želja osmisliti i pokrenuti nešto novo, originalno po čemu bi naš grad i kraj bili prepoznatljivi.

U svojoj nakani je i uspio pa je i ovogodišnja „Sarmijada i provijada“ okupila deset ekipa; članice Ženske pjevačke skupine „Vranovke“ iz Bukovlja, učenike, profesore i mentore Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, Udruženje žena i porodica iz Gradiške, članove Društva „Naša djeca“ Rešetari,  članove TEAM Banja Luka, Kulturno umjetničke udruge „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, Aktiv žena Kočićevo te članove Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška koji su ovoga puta nastupili pod radnim nazivom „Iskusna kuhača“.

Organizaciji manifestacije pridružili su se Turistička zajednica grada Nova Gradiška i Zajednica proizvođača novogradiškog kraja, a rezultat svega, dobro druženje, razmjena iskustava, recepata i promocija naše, više nego bogate gastro ponude.

Uz glavne ljude manifestacije, Dinku Matijević, direktoricu Turističke zajednice grada, vlasnika Pansiona „Slavonski biser“ Ivicu Grgića, voditelja „Slavonskog dućana“ Milana Rosića, ovogodišnju „Sarmijadu i provijadu“ podržao je i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Od ranog poslijepodneva u „Slavonskom biseru“ krčkalo se, rezalo, jelo, pjevalo, plesalo… Natjecatelji se družili, kuhali i spretno čuvali svoje „adute u rukavu“ kako bi baš njihova sarma ili proja bili najbolji.

Svi su oni na svoj način pripremali ovaj sjajni gurmanski specijalitet koji ide uz svaku veću feštu, a kako nam rekoše organizatori, uz sarmu uvijek ide i proja. Ovaj neizostavni dio svakog blagdanskog menija zamirisao je i ovoga puta našim gradom, a čija je najbolja, vjerujemo i ovoga puta nije bilo tako važno.

– Važno je da se tradicija nastavlja. Nova Gradiška i naš kraj imaju potencijala s kojima se ponosimo i koje treba promovirati. Ovo je jedna u nizu manifestacija koja ima za nakanu stvoriti svojevrstan turistički brend i ukazati svim putnicima namjernicima da se u ovom kraju itekako može dobro jesti i provesti. Današnji broj okupljenih natjecatelja i ova pjesma, radost i veselje, najbolji su nam pokazatelj da smo na dobrom putu – ističu organizatori.

Dok se sarma “krčkala”, natjecatelji su vrijeme “kratili” i sladili se nezaobilaznim proizvodima iz domaće radinosti. Sirevi, kobasice, šunka, kolači, pogačice s čvarcima, pite i tko zna što još, samo su dio izvrsnih delicija koje su ponuđene na stolovima, a druženje, pjesma i pozitivne vibracije, najbolji dokaz da je i ovogodišnja “Sarmijada i provijada” u potpunosti uspjela. Družilo se, pjevalo, plesalo i na kraju dobro pojelo, kud’ ćeš bolje. I ovogodišnja je „Sarmijada i provijada“ završila uz večeru i feštu, a dodijeljene su i zahvalnice te proglašeni najbolji.

– Svi ste zaslužili nagradu, hvala vam lijepa što ste i ove godine bili s nama, a nagodinu, za desetu, jubilarnu manifestaciju, probat ćemo osmisliti nešto novo – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

– Večeras mi je srce puno. Prekrasno je vidjeti ove ljude, ljude koji se raduju, pjevaju, plešu. Družili smo se tijekom cijelog poslijepodneva, vrijeme nas je poslužilo i zaista nije bitno tko je pobjednik. Bitno je da smo svi ovdje zajedno, da njegujemo našu tradiciju i ponosimo se krajem iz kojeg smo potekli. Ljudima je itekako bitno da se odmaknu od stvarnosti, da zapjevaju, zaplešu, dobro pojedu, a mi smo to i ove godine postigli. Već smo odredili datum i sljedeće „Sarmijade i provijade“, 28. ožujak 2020. godine – kaže vlasnik Pansiona „Slavonski biser“ Ivica Grgić.

 

A tko su najbolji…

Iako je zamišljena, prije svega, kao zajedničko druženje i gastro i kulturna manifestacija, Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević, ipak je moralo odlučiti i o najboljima.

Prvo mjesto na ovogodišnjoj „Sarmijadi i provijadi“ osvojili su učenici Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, dok su prvo mjesto za proju osvojili članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ na čelu s Marijom Funes.

Drugo mjesto u kategoriji „sarma“ osvojili su članovi Udruženja žena i porodica iz Gradiške, dok su treće mjesto osvojile članice Ženske pjevačke skupine „Vranovke“ iz Bukovlja.

Drugo mjesto u kategoriji „proja“ pripalo je učenicima Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, a treće novogradiškim umirovljenicima, članovima tima „Iskusna kuhača“.

Posebna nagrada Zajednice proizvođača novogradiškog kraja, za najuređeniji štand dodijeljena je članicama Ženske pjevačke skupine „Vranovke“ iz Bukovlja.

 

Komentari
Prethodni članakSalon vjenčanica Exclusive iznenadio novogradiške mladenke / foto
Sljedeći članak1. ŽNL Brodsko-posavske županije 17. kolo: ”Bodovi ostali u Rešetarima”