Jučer je u prijepodnevnim satima u Društvenom domu u Novoj Gradiški, a u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška i uz potporu Grada Nova Gradiška održano 22. lokalno natjecanje ekipa prve pomoći mladih Crvenog križa s područja Nove Gradiške i okolnih općina.

Ove godine na natjecanju su sudjelovale samo dvije ekipe u kategoriji podmlatka iz osnovnih škola “Antun Mihanović” Nova Kapela – Batrina i Dragalić.

Manekeni za realistični prikaz ozljeda bili su učenici OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške, a sudci liječnici, predavači prve pomoći, nastavnici, profesori i aktivisti Crvenog križa.

Obje ekipe su pokazale odlično teoretsko i praktično znanje u pružanju prve pomoć, a prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ “Antun Mihanović”, (mentor Josipa Tomičić ) u sastavu: Lucija Trubić (vođa ekipe) i Nikola Omerović, Bernarda Didović, Laura Badanjak i Maja Perić (članovi ekipe), te Valent Petranović (rezerva).

Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Dragalić, (mentor Ksenija Bokulić) u sastavu: Petra Šupica (vođa ekipe), Slavko Sudar, član, Iva Čorković, Sara Vrbanić i Teo Bunjevac (članovi ekipe), te Vanesa Mihalić (rezerva).

Prvoplasirana ekipa OŠ „Antun Mihanović“ natjecat će se na Međužupanijskom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 4. travnja 2020. g. u Požeško-slavonskoj županiji u Pleternici.

Zadovoljan pokazanim znanjem obje ekipe, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Franjo Pavlović osvrnuo se i na mali broj sudionika:

– “Nažalost ove smo godine imali samo dvije ekipe. Sjećamo se vremena kada je bilo po 12 i 13 ekipa. Ove su godine trebale biti četiri, međutim 2-3 dana prije natjecanja otkazala je jedna ekipa mladeži, a druga se ne može sama natjecati. Napominjem da ćemo ići s jednim dopisom prema svim školama i zvat ćemo ravnatelje na sastanak jer smatramo da svaka škola mora svake godine imati barem jednu obučenu ekipu i jednog nastavnika mentora”.

Potporu ovom natjecanju pruža i Grad Nova Gradiška, a to će nastaviti činiti i dalje navela je voditeljica gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti, Mihaela Đeraj, koja je ujedno istaknula i važnost ovog natjecanja:

-“Jako je bitno educirati što veći broj kako odraslih, tako i djece upravo u pružanju prve pomoći kako bi znali na licu mjesta mogli pružiti prvu pomoć kako bi pokušali i spasili nečiji život. Zato su upravo ovakva  natjecanja i djelovanja mladeži Crvenog križa veoma bitna. Vidjeli samo da su ove godine gradske osnovne i srednje škole malo zakazale. Ne znam što je tome razlog, ali treba ih pokušati animirati i organizirati da se uključe i  da se aktivnosti mladeži CK vrate u okvire koji su bili prije nekoliko godina. Ne samo u pružanju prve pomoći, već i u raznim aktivnostima mladeži Crvenog križa koje su brojne”. 

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška zahvaljuje se svim sudionicima na sudjelovanju, a prvoplasiranoj ekipi želi uspjeh u daljnjem natjecanju.

Komentari
Prethodni članakUčenici koji će upisivati strukovna zanimanja dobivat će stipendije od 750 kuna
Sljedeći članakOdgojiteljica Sanja Podkonjak Grgić: Tko ne radi svoj posao sa srcem, jako mu je teško