Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina donio je naputak kojim se jedinicama lokalne samouprave nalaže obustava svih započetih i daljnjih aktivnosti koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske putem zakupa i prodaje, na temelju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na svom području.

Naputak se ne odnosi na Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koje su u već fazi davanja suglasnosti ministarstva, odnosno izdavanja odluka o dodjeli. Naputak se odnosi na aktivnosti koje se provode na razini jedinica lokalne samouprave prije davanja suglasnosti ministarstva npr. slanje novih programa na odobrenje, raspisivanje natječaja i drugo, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Cilj naputka je da se do ustrojavanja Agencije za poljoprivredno zemljište obustave moguće malverzacije. Naputak je mjera, tvrde u ministarstvu, isključivo u interesu poljoprivrednih proizvođača koji će u budućnosti zemlju dobivati u dugogodišnji zakup, a protiv malobrojne skupine koja u razdoblju ustrojavanja ministarstva i Agencije za poljoprivredno zemljište nastoji hitnom procedurom progurati „sumnjive“ dodjele ili prodaje zemlje.

 

Ministar Jakovina je na sastanku s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore krajem prošlog tjedna najavio novu zemljišnu politiku koja se temelji na obustavi prodaje državne zemlje te namjeri da se ona izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu daje u dugogodišnjih zakup. Dodatno su telefonskim putem tijekom današnjeg dana predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore Darku Grivičić dana podrobnija obrazloženja oko naputka, kako bi se otklonile sve nedoumice oko njega, a s ciljem uzajamne suradnje.

Autor: Nikola Knežević/izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Komentari
Prethodni članakPočeo najveći protest u “online” povijesti
Sljedeći članakDobra vijest za umirovljenike