Mogu li filmaši, diskografi i velike medijske i farmaceutske kompanije uspjeti u svom naumu da se izglasaju ovi zakoni ili će političari ipak poslušati volju naroda (neki bi rekli i zdravog razuma) te će dignuti ruku protiv zakona o internetskoj cenzuri, vrijeme će pokazati.

Wikipedija i tisuće drugih kompanija i internetskih stranica danas su digli glas protiv izglasavanja zakona o cenzuri na internetu. Na Wikipediji kažu da su proveli milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijest, a sada Kongres u SAD-u razmišlja o uvođenju zakona koji bi mogao ‘fatalno ugroziti slobodu i otvorenost interneta’. Među protivnicima ovih zakona nalaze se i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera i Linkdina. Više informacija o protestu protiv SOPA-e i PIPA-e možete naći na stranici sopastrike.com na kojoj se na popis kompanija i internetskih stranica koje sudjeluju u ovoj akciji, a među kojima se, osim Wikipedije, nalaze i Google, Mozilla, Reddit, Flickr i tisuće drugih.
Službena Twitter oznaka za praćenje ‘najvećeg online protesta u povijesti’, kako ga nazivaju na sopastrike.com, jest #sopastrike, dok više informacija o ‘zamračenju’ Wikipedije možete saznati prateći oznake #WikipediaBlackout, #sopa i #pipa.

Na ovaj način Wikipedija protestira protiv toliko spominjanih SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) zakona čije bi izglasavanje ugrozilo slobodu interneta.

Osim Wikipedije, i brojne druge kompanije protestiraju protiv ovih zakona te na Huffington Postu kažu da se u ovaj protest uključilo više od sedam tisuća internetskih stranica.

Autor: Nikola Knežević/izvor: dnevnik.hr

Komentari
Prethodni članakInformacije o raspisanim natječajima IPARD programa Europske unije
Sljedeći članakObustavljena dodjela poljoprivrednog zemljišta