Napokon dobra vijest za umirovljenike – ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za Index je otkrio da nova vlada neće produživati Zakon o odgodi usklađivanja mirovina, koji je donijela vlada Jadranke Kosor za razdoblje od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2011. godine!

Drugim riječima, na snagu ponovno stupa članak 81. Zakona o mirovinama, prema kojem se mirovine usklađuju sa stopom rasta prosječne plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj.
Tako, prema Mrsićevim riječima, hrvatski umirovljenici od ožujka ove godine mogu očekivati prvo povećanje svojih mirovina. “Mirovine neće rasti baš puno, ali će rasti. Ne znam još točno koliko jer ćemo u ožujku dobiti statističke podatke i onda ćemo znati koliki će taj rast točno biti”, kazao nam je Mrsić te dodao: “Prve povećane mirovine bit će već u ožujku, s tim što će biti isplaćeni i zaostaci za siječanj i veljaču ove godine”.

 

Gotovo identičnu priču ponudio je i premijer Zoran Milanović tijekom susreta s predstavnicima devet umirovljeničkih udruga. – Prioriteti Vlade su gospodarski rast i opstojnost proračuna, a mirovine se neće dirati – izjavio je Milanović. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na tom je sastanku pojasnio kako će se mirovine usklađivati prema švicarskoj formuli – prema rastu troškova života i plaća. Mrsić je kazao i da su umirovljenici izrazili punu potporu Vladi RH na putu ulaska u EU.

Autor: Nikola Knežević/photo: ilustracija

Komentari
Prethodni članakObustavljena dodjela poljoprivrednog zemljišta
Sljedeći članakLoša vijest za zaposlene/nezaposlene žene