Danas je u Domu kulture u Novoj Gradiški obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 1992. godine Hrvatska je i službeno međunarodno priznata i uspostavljeni su diplomatski odnosi s Njemačkom koja je odigrala važnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju cjelokupnu političku i gospodarsku težinu kako bi potaknula tadašnjih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Iste večeri predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman obratio se naciji slijedećim riječima:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.”
Tog dana Hrvatsku su  priznale Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska, a među prvima to su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino. Spomenimo kako je prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku Island, 19. prosinca 1991. godine.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice.
Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa. Sljedećih su dana europski pisani i elektronički mediji gotovo bez iznimke pozdravljali odluku svojih vlada. Izuzev njemačkih medija, koji su priznanje Hrvatske slavili i kao njemačku diplomatsku pobjedu, ostali su isticali da su političari za zakašnjenjem shvatili što se događa u tadašnjoj Jugoslaviji, kritizirajući njihovu dotadašnju neučinkovitost.
Od međunarodnoga priznanja do danas, Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.

Ovim povodom u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, na čelu s predsjednikom Damirom Matoševićem, održan je svečani program. Ovaj iznimno važan događaj u povijesti Hrvatske okupio je stradalničke i braniteljske Udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja grada Nova Gradiška, Slavonski Brod i Požega, učenike novogradiških srednjih škola Gimnazije i Inustrijsko – obrtničke, te polaznike Dječjeg vrtića Nova Gradiška iz “Maslačka” i “Radosti”. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, između ostalih i legendarni brigadni general Rudi Stipčić – zapovjednik operativne skupine “Posavina” koji se obratio okupljenima. Predsjednik novogradiške Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja , profesor Ante Vukšić, također se obratio skupu čestitajući ovu slavnu obljetnicu, uz najveću zahvalu poginulim hrvatskim braniteljima.

Po završetku svečanosti, koju su umjetničkim nastupom upotpunili Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” i književnica Evica Kraljić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a zatim je služena Sveta Misa u župnoj crkvi Bezriješnog začeća Blažene Djevice Marije.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakProblemi u zdravstvu: novogradiški pacijenti nemaju adekvatnu liječničku skrb!
Sljedeći članakGrad stipendira 45 učenika i studenata / Foto