Žitelji Općine Nova Kapela s više prigodnih sadržaja danas i sutra obilježavaju Dan općine i blagdan svete Klare. Tijekom prijepodneva i ove je godine održan tradicionalni robni i stočni sajam koji je okupio nekolicinu izlagača s novokapelačkog i šireg područja, a potom je u župnoj crkvi u Novoj Kapeli svečanu svetu misu predslavio biskup požeški msgr. dr. Antun Škvorčević. Tom prigodom biskup Škvorčević je krstio peto dijete obitelji Bogdanović.

Kao i svake godine, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata na središnjem groblju u Novoj Kapeli, a potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ante Žagrić, a potom je o sadašnjem trenutku općine, projektima koji su realizirani i u tijeku te budućim planovima govorio načelnik Ivan Šmit.DSCN2432

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nove Kapele nazočili su brojni gosti, župan Danijel Marušić, saborski zastupnici u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović, Zdravko Ronko, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Vesna Đapić, načelnici općina Zvonimir Karlik, Željko Kočijašević, Topalović, predstavnici braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici javnog i političkog života općine i šireg novogradiškog kraja.

Načelnik Šmit: U proteklih godinu dana u Općinu uloženo 6 milijuna kuna

– Dan općine je trenutak kada podvlačimo crtu, govorimo što smo napravili i što ćemo dalje činiti, sve s jednim ciljem, boljeg standarda naših mještana, razvitka općine i zadržavanja našeg stanovništva. Iako zadnjih godinu dana nisu uobičajeni za sve naše općine, jer smo imali prošle godine parlamentarne izbore, nakon toga Vladu koja nije funkcionirala… sada ponovno imamo nove izbore. Sve se to održavalo na rad općine. Jednostavno, zbog svih ovih razloga nismo imali mogućnosti financiranja koje smo željeli i nismo mogli realizirati projekte koje smo željeli. Ministarstvo i sustav nisu funcionirali na razini kojoj su trebali. Tu prvenstveno mislim na program ruralnog razvoja za koji imamo spremne projekte u vrijednosti 20 milijuna kuna, a nemamo ih kako realizirati. No, usprkos svemu nismo spavali i čekali da se stvari u Zagrebu poslože.

U posljednih godinu na području Općine smo realizirali ili su u postpku projekti u vrijednosti 6 milijuna kuna.

Projektiramo kanalizacijsku mrežu gdje smo od Europske unije dobili dva i pol milijuna kuna, a od Vlade Republike Hrvatske 400.000,00 kuna, naš udio je 100.000,00 kuna, što je ukupno vrijednost 3 milijuna kuna projektiranja kanalizacije. Završetak radova očekujemo početkom sljedeće godine. U programu javnih radova zapšljavamo 39 žena i obilazimo 300 staračkih domaćinstava, vrijednosti 800.000,00 kuna.

Nove pješačke staze, uređenje niza domova, postavljena su dječja igrališta u sedam naselja.

Krenuli smo sa sufinanciranjem umjetnog osjemenjivanja krava, izobrazbom poljoprivrednika. Tu je i niz drugih mjera za naše poljoprivrednike koje sigurno neće unaprijediti našu poljoprivredu, ali će zaustaviti njezino propadanje dok ne dođu, nadamo se, bolja vremena.

Nismo spavali, šest milijuna kuna uloženih općinu u zadnjih godinu dana nije malo i to se itekako vidi.Vodimo brigu i o društvenom i socijalnom životu naših mještana, o svakom čovjeku, ulici, mjestu…

Pred Općinom Nova Kapela su i novi projekti.

U postupku je projekiranje novog Doma za starije i nemoćne osobe koji bi trebao smjestiti 70 korisnika kroz razdoblje od dvije godine. Općina je osigurana zemljište, prostorno plansku dokumentaciju, a Brodsko posavska županija je osigurala sredstva za projektiranje. Sve ovo, naravno, povlači i nova zapošljavanja.

I u protekloj smo se godini nastojali odgovorno i savjesno ponašati. Uspjeli smo sanirati veliki dug koji nam je ostao od prethodne vlasti u iznosu od 3.700.000,00 kuna. Ukupno smo dosada vratili oko dva milijuna kuna, tu je i idejni projekt za poduzetnički centar, izgradnja pješačkih staza, završili smo dokumentaciju za veliku cestu u Posavini, dom je klimatiziran. Trudili smo se svaki segment društva pokriti i paralelno vraćati zatečene dugove. Ja vjerujem da ćemo do kraja mandata Općinu postaviti na “zdrave noge” – optimističan je načelnik Ivan Šmit.

Općina Nova Kapela – primjer kako valja raditi

– Čestitam svim žiteljima Općine Nova Kapela njihov dan. Načelnik općine Ivan Šmit sa suradnicima je vrlo dobro radio svoj posao i to čini i dalje. I kao zamjenik župana i saborski zastupnik nastojao sam zagovarati ravnomjerni razvoj Hrvatske, opstanak ovakvih općina jer su one svojim postojanjem opravdale razloge svoga osnivanja. Najbolji je primjer ova općina koja se u svakom mjestu trudi nešto napraviti, od uređenja domova, okoliša i onoga što im je nasušno potrebno – kaže saborski zastupnik u bivšem sazivu Sabora i predsjednik županijske organizacije HSS-a Davor Vlaović.

– Poštovane  obitelji poginulih hrvatskih branitelji, načelniče, vijećnici, gosti i građani Nove Kapele, čestitajući vam Vaš dan – Dan općine, želim da i dalje Novokapelčani i Požežani ostanu tijesno povezani i upućeni jedni na druge jer zajedno smo jači. I osobno sam tom povezivanju dao doprinos ne samo kroz davne, zajedničke gimnazijske dane slavne Požeške gimnazije, nego i dovršetkom ceste, naše žile kucavice koju je započeo car Franjo Josip, a ja – uz još neke imao čast da je završim kao požeški gradonačelnik. Uostalom, povezanost se oćituje i u činjenici da je evo gospođa Marta Luc Polanc, koja uskoro ulazi u Hrvatski sabor vaša sumještanka koja se ovdje rodila, ali isto tako je i požeška gimnazijalka, a za neke koji to ne znaju i požeška snaha. Poštovani građani općine Nova Kapela – Vama svim Slavoncima i žiteljima Republike Hrvatske želim boljitak i razvoj na svim poljima življenja i duboko sam uvjeren da će upravo ova simbioza socijaldemokracije, narodnjaštva i HSS-ove tradicije biti garant toga. Hvala na pozivu i živjeli – rekao je saborski zastupnik u više mandata, nekadašnji župan i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko.

 

– Svim stanovnicima želim sretan Dan općine. Brodsko posavska županija i Općina Nova Kapela imaju izuzetno dobru suradnju. Ja bih se zahvalio načelniku Ivanu Šmitu na korektnim odnosima, na velikoj borbi za boljitak Općine Nova Kapela. Mi iz Brodsko posavske županije ga podržavamo na tom putu, jer je s vrlo malo novaca s kojima raspolažu lokalne zajednice napravio puno toga. Racionalno je koristio proračunska sredstva, borio se za dobre projekte na korist svih mještana na čemu mu svi zahvaljujemo. Ja sam uvjeren da će se i dalje boriti da svi stanovnici ove općine žive bolje, da se mladi ne iseljavaju. To je teška borba, ali nikada nam nije bilo potrebno više zajedništva nego sada i vjerujem da ćemo svi u toj borbi uspjeti – istaknuo je župan Danijel Marušić.

Pozdravne riječi gostima i dobre želje za nastavak rada i realizaciju projekata uputili su i načelnik Općine Dragalić Zvonimir Karlik, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Vesna Đapić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća svojim su glazbenim nastupom upotpunili članovi Pjevačke sekcije Udruge umirovljenika Općine Nova Kapela i TS “Skitnice”.

Tekst: Sanja Bukvić

Foto: Helena Vlaović

no images were found

Komentari
Prethodni članakLET 3: Sinoć eksplozija na Ljetnoj pozornici / Foto
Sljedeći članakNekad ponos danas pustoš: nogometni stadion i bazeni u Velikoj