Novi fiskalni sustav, u koji se zasada povezalo tek 30 % ugostitelja, radi bez greške, potvrđuju u ova tri dana, kako obveznici fiskalizacije, tako i poreznici u Poreznoj upravi koji nadgledaju produkcijsku okolinu sustava i zaprimaju zapise za račune.

Problema nije bilo ni pri zaključivanju stare blagajne prije ponoći 31. prosinca, te ponovnom uspostavljanju rada nove fiskalne blagajne odmah nakon ponoći. Rok isteka postupka fiskalizacije je unaprijed određen Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom, iako ga je zahvatilo vrijeme povećanog obujma posla u novogodišnjoj noći. Poznati novogradiški ugostitelj Milan Goreta na vrijeme je upoznat sa svim čimbenicima fiskalizacije. Loše prognoze Porezne uprave nije shvatio kao prijetnju, štoviše, fiskalizaciju je dočekao u potpunosti spreman.

“Znali smo što nas čeka i obavili smo sve na vrijeme. Sitnih poteškoća ima, no treba shvatiti kako se djelatnici još uvijek uhodavaju u rukovanju s, njima dosada, nepoznatim načinom rada blagajne. Vjerujem kako kroz desetak dana neće biti nikakvih problema. Internet smo imali i prije, a novi program napravio nam je čovjek koji se već duže vrijeme bavi programiranjem. Računi izlaze brzo, u roku jedne-dvije sekune. Nabavljena je i brza tipkovnica”, ističe pozitivna iskustva Goreta.

Ministar financija Slavko Linić tvrdi kako je fiskalizacija jedan od načina borbe protiv sive ekonomije, odnosno kako se njome pokušava stati na kraj prijavljivanju manjih prihoda. Ovih dana na teren su izašli i inspektori koji će, navodno, posjećivati ugostiteljske objekte za koje se sumnja da je bilo nepravilnosti u dosadašnjem radu, dok će im aktualne fiskalne blagajne pokazati ono pravo činjenično stanje. S druge strane, eventualni dodatni pritisak ugostiteljima mogu stvarati i građani koji sada imaju mogućnost provjeriti račun na internetu ako ga smatraju neispravnim. No, Milan Goreta ne vidi razloga za strah: “Razloga za strah ne treba biti. Što se tiče računa, svaki gost uredno dobije račun i ja sam za to da ga se provjeri, ali nisam za suzbijanje sive ekonomije jer smo još uvijek u njenim začecima. Čini mi se da se vodimo onim ‘tlačite onoga koji radi'”.

Goreta ukazuje i kako bi Ministarstvo financija trebalo obaviti određene predradnje u sljedećim reformama fiskalne politike radi što lakšeg prilagođavanja ugostitelja promjenama.

Simultano, 1. siječnja, izmjenama Zakona o PDV-u uvedena je i snižena stopa PDV-a. Praktički, sve osim žestokih alkoholnih pića ide na 10 %. Ugostitelji još uvijek imaju dilemu – spustiti cijenu, jer realno PDV pada za 15 % na većinu artikala, ili ostaviti cijenu na sadašnjem nivou, pa za tih 15 % povećati svoju zaradu kako bi se anulirali troškovi elektrčine energije, grijanja i svi ostali troškovi koji su porasli u ugostiteljskom poslovanju.

Autor: Zorislav Knežević/photo: facebook

Komentari
Prethodni članakHrvatski brend koji postavlja svjetske standarde – PRIČA O CUBUSU
Sljedeći članak“Sloga” po četvrti put pobjednik Memorijala “Cvitković-Vukšić” (photo)