Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, prezentacija učeničkih panoa i istraživanja na temu „Boje naših osjećaja u doba korone” te prezentacija lokalnog projekta „Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone” bili su u središtu pozornosti sjednice Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška.

Kako je istaknula predsjednica ovog tijela mr. spec. kliničke psihologije Ljiljana Lukačević, svrha obilježavanja ovoga dana podizanje je svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom te da rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

– Pandemija COVID-19 imala je veliki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Neke su skupine, uključujući zdravstvene i druge zaposlenike na prvoj “liniji obrane”, studente, ljude koji žive sami i one s već postojećim psihičkim problemima, posebno pogođene. Briga za mentalno zdravlje znatno je otežana za COVID-19 pandemije. Ipak, ima razloga za optimizam. Tijekom Svjetske zdravstvene skupštine u svibnju 2021., vlade iz cijelog svijeta prepoznale su potrebu za povećavanjem kvalitete usluga iz zaštite mentalnog zdravlja na svim razinama.

Nedostaje nam odgovarajuća prevencija problema mentalnog zdravlja, usluge su nedovoljno dostupne, nedovoljno je stručnjaka mentalnog zdravlja u zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi, a osobe s problemima mentalnog zdravlja često su izložene stigmi. Stoga je potrebno ojačati, a ne marginalizirati infrastrukturu koja bi brinula za mentalno zdravlje te u fokus staviti izvanbolničku skrb i podršku u zajednici.

U Hrvatskoj je, prema dostupnim informacijama, učestalost mentalnih poremećaja u dobnoj skupini od 10 do 19 godina 11,5%, odnosno procjenjuje se da oko 49.272 djevojčica i dječaka živi s nekim od mentalnih poremećaja. Pritom je učestalost nešto veća kod dječaka nego kod djevojčica – istaknula je, između ostalog, Lukačević.

Kako je pandemija korone utjecala na učenike novogradiških osnovnih i srednjih škola potom je zorno prikazala na uzorku istraživanja koje je provedeno kod 292 učenika.

Članica Udruge „Pozitiva” i pedagoginja u novogradiškoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Mira Linjaković potom je prezentirala projekt „Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone” čiji je nositelj bila Udruga „Pozitiva”, a realiziran uz financijsku potporu Grada Nova Gradiška.

 

Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone

– I ove godine, u suradnji s Gradom Nova Gradiška, Udruga „Pozitiva“ provela je projekt namijenjen učenicima prvih razreda srednjih škola. Cilj projekta je bio pomoći mladima da lakše prebrode ovo vrijeme u kojem ništa više nije kao prije. Mladi su ograničeni u kretanju, izloženi bolesti, onemogućen im je socijalni kontakt s vršnjacima i još mnogo toga.

Na radionicama su obrađivali emotivna stanja u kojima se nalaze, pronalazili rješenja za mnoge situacije i pokušavali , zajedno sa svojim voditeljicama, gledati pozitivno na budućnost. Nakon radionica omogućeno im je da potraže pomoć na Danima otvorenih vrata za brige i probleme. Tada su im stručnjaci Udruge „Pozitiva“ bili na raspolaganju u određeno vrijeme.

Kako bismo pomogli i roditeljima koji se također teško nose sa svojim mladim, ponekad buntovnim potomcima, izradili smo brošuru za roditelje. Kako bi se nastavio kontinuitet pomoći ciljanoj populaciji mladih za koje smo utvrdili da su vrlo ranjivi,članice udruge su priredile edukativne materijale za razrednike. Smatramo da kroz ovaj projekt dajemo svoj stručni doprinos u ovim izazovnim vremenima i iskreno se nadamo da ćemo u nekim novim projektima raditi na manje stresnim temama – istaknula je prof. pedagogije Mira Linjaković, voditeljica projekta.

 

 

Komentari
Prethodni članakUspješno održan 13. međunarodni nanbudo seminar u Okučanima
Sljedeći članakCernik, Okučani: Zadržan u policiji na otriježnjenju; vozač pozitivan na droge