Još jedna akademska, edukacijska godina za članove novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora je završena. Stručnim predavanjem, ovoga puta dr. med. Alena Topčića, spec. anestezije i intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Nova Gradiška završena je ovogodišnja sezona edukacija i predavanja.

Kako ističe predsjednica novogradiške Podružnice dr. Slavica Konjević Pernar, zadovoljni su održanim predavanjima, intenzitetom i kvalitetom, jer svaki ovakav sastanak prilika je za dobivanje novih saznanja i razmjenu informacija jer cjeloživotna edukacija u liječničkom pozivu je neminovna.

O temi “Prijeaanestezijska procjena i priprema odraslog pacijenta za operacijski zahvat ili dijagnostičko / terapijski postupak” te novim smjernicama iz ovog područja progovorio je dr. med. Alen Topčić, spec. anestezije i intenzivnog liječenja:

– Svaka anestezija počinje opsežnim razgovorom s pacijentom te su anesteziolozi zadnji koji prije operacije imaju kontakt s pacijentom. Oni omogućavaju sigurnost bolesnika u perioperativnom periodu te mogućnost komplikacija svode na mininum.

Svaka anestezija počinje opsežnim razgovorom s pacijentom te se ovisno o njegovim bolestima i vrsti zahvata procijenjuje koju će anesteziju pacijent dobiti.

Može biti opća anestezija gdje pacijent spava ili regionalna, npr.spinalna, gdje je pacijent budan ali ne osjeća dio tijela koji se operira. Anesteziolog mora znati od čega sve pacijent boluje, koje lijekove uzima, uključujući i biljne pripravke, ima li alergija i slično. Anesteziolog ne brine samo o tome kako pacijenta uspavati za operaciju. Posao anesteziologa je puno kompleksniji i zahtijeva visoku odgovornost, puno znanja iz različitih grana medicine i mogućnost brzog djelovanja u rješavanju problema i komplikacija anestezije i same operacije.

Uvijek se očekuje neočekivano i priprema za sve. Tijekom operacijskog zahvata anesteziolog prati vitalne funkcije pacijenta, operacijsko polje i tijek anestezije. Prijeoperacijska priprema obavlja se po standardnom protokolu i obuhvaća uzimanje podataka o zdravstvenom stanju, utvrđivanje fizičkog i psihičkog stanja pacijenta, pregled laboratorijskih i drugih nalaza, određivanje rizika anestezije i rizika operativnog zahvata, te odabira načina anestezije – kaže dr. Topčić.

Raditi u maloj sredini ima niz prednosti

Dr. Topčić mladi je liječnik koji je svoj životni i radni vijek odlučio provesti u Novoj Gradiški:

– Trenutno nas na Odjelu anestezije i reanimacije ima pet specijalista, jedna specijalizantica i jedna liječnica koja je u mirovini radi na pola radnog vremena. S obzirom na broj anesteziologa u ostalim regionalnim i lokalnim bolnicama, mislim da je broj zadovoljavajući i uspijemo se “pokriti”. Specijalizacija je to koju sam izabrao, koju volim, i nisam požalio. Posao jest stresan, ali čovjek s vremenom nadiđe sva ta ograničenja i izazove, i jednostavno, nastoji svoj posao odraditi na najbolji mogući način. Uspjeli smo “pokriti” sav operativni program, intenzivnu, anesteziološku ambulantu i ambulatnu za bol. Ovaj broj liječnika je optimalan, ali naravno, uvijek je bolje imati veći broj ljudi. Odlučio sam ostati u Hrvatskoj jer tu vidim perspektivu i budućnost svoje obitelji. Raditi u maloj bolnici ima svoje prednosti, ljudi su pristupačni, s obzirom da sam veliki broj godina proveo u velikim bolnicama, uvidjeo sam da raditi ovdje ima svoje prednosti – dodaje dr. Alen Topčić.

 

Komentari
Prethodni članakGimnazija Nova Gradiška: Odlični rezultati s državnih natjecanja
Sljedeći članakSutra na Goricama obilježavanje 33. obljetnice osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade HV-a „Kune”