Druženje i redovite mjesečne sastanke u ovoj kalendarskoj godini članovi novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora završili su ovoga četvrtka. U suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka dr. Zorislav Slović, organizirali su predavanje na kojemu je najnovije terapijske opcije u liječenju karcinoma dojke predstavila dr. med. Martina Bašić Koretić, specijalist onkologije i radioterapije u KBC-u Zagreb:

– Predstavit ću terapijske opcije u liječenju karcinoma dojke, odnosno kako izgleda jedno „putovanje” kod pacijentice kod koje se otkrije karcinom dojke i koje su sve opcije u liječenju nužne i moguće. Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor u žena, a čini 10% svih zloćudnih tumora općenito. U posljednjih nekoliko desetljeća smrtnost od raka dojke se znatno smanjila, a tome je značajno pridonijelo postavljanje dijagnoze u ranijim stadijima bolesti i poboljšanje mogućnosti liječenja. Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

Prvenstveno je važno rano otkrivanje, no onkologija je jedna struka koja jako naprijed i razvija se, imamo sve više terapijskih mogućnosti i opcija, stoga je prognoza kod naših onkoloških pacijenata sve bolja zahvaljujući postojanju upravo takvih terapija – istaknula je, između ostalog, dr. med. Martina Bašić Koretić.

Tereza Grgić: Sve aktivnosti smo odradili, idemo dalje

– Studeni je Mjesec borbe protiv raka i u tom se mjesecu provodi niz aktivnosti. S tim u vezi u posljednjih pet, šest godina organiziramo stručna predavanja predavača iz većih kliničkih centara koji su u doticaju s mogućnostima liječenja onkoloških bolesnika. Tako smo i ove godine, po preporuci Hrvatske lige za borbu protiv raka, našim liječnicima omogućili ovo predavanje. Na kraju predavanja uvijek održimo i prigodan domjenak kako bi se zahvalili našim liječnicima na svoj pomoći i brizi u liječenju bolesnika. Sve aktivnosti Lige, unatoč koroni, uspjeli smo odraditi, nastojali djelovati humanitarno i pomoći, a s tom misijom nastavljamo i dalje. U ovoj godini preostajte nam još akcija uz blagdan svetog Nikole kada ćemo darivati bolesnu djecu – dodala je predsjednica Hrvatske lige protiv raka dr. Zorislav Slović Nova Gradiška Tereza Grgić.

Zadovoljna godinom na izmaku i provedenim aktivnostima je i predsjednica novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Slavica Konjević Pernar:

– Drago nam je da smo imali prigodu ugostiti još jednu gošću na stručnom predavanju naših kolega. Svako ovakvo druženje i predavanje prilika je za dobivanje novih saznanja i edukaciju, stoga smo zahvalni na svakoj pruženoj mogućnosti za dobivanje novih saznanja. Želim zahvaliti i novogradiškoj Ligi za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović na svemu što čine za poboljšanje uvjeta liječenja naših bolesnika, ali i našu edukaciju i rad – zaključila je dr. Konjević Pernar.

 

Komentari
Prethodni članakGosti su nam bili sudionici „Večere za pet na selu”
Sljedeći članakSvečanim otvorenjem započela manifestacija “Advent u našem gradu”