Od brojnih zvanja koja mladi mogu steći na sveučilištima diljem Republike Hrvatske, naša Novogradiščanka Žaneta Ratković odlučila se za Akademiju Feng shuia u Zagrebu, te je stekla zvanje Feng shui savjetnice.

Feng shui je kineska drevna vještina uređenja prostora i načina življenja u skladu s okruženjem u kojem živimo i to na način da privučemo pozitivnu životnu silu Chi. Bitno je da u svom domu   tom vještinom osiguramo sreću cijeloj obitelji i sebi. Feng shui u prijevodu znači vjetar i voda. Voda zato što je ljudski organizam preko 60% vode, a vjetar zato što je to prva “hrana” koju dobijemo kad se rodimo.

Žaneta Ratković je oduvijek voljela razmještati namještaj, uređivati prostor oko sebe. To joj je bila tiha ljubav, pa se odlučila za fakultet Feng shuia gdje je otkrila kako je to zapravo puno više od običnog razmještanja predmeta.

Feng shui savjetnici koriste Luo Pan. Prema legendi 500. g. pr. Kr. živio je Žuti car, Hoang Ti, vrhunski vojskovođa i pravedan vladar. On je postupno pobijedio druga četiri važna cara svoga doba, Crvenog, Zelenog, Bijelog i Crnog cara i na koncu zaposjeo čitavu Kinu. Za vrijeme vrlo važne bitke, kada se činilo da će ovoga puta izgubiti, jer uslijed guste magle nije nalazio puta, došla je Dama devet nebesa i podarila mu Luo Pan, kineski kompas, ugrađen u ratnu zapregu, koji mu je pomogao orjentirati se u prostoru. Od tada se Luo Pan koristi i u Feng shui svrhe.

Postoji nekoliko različitih vrsta Luo Pana, a najčešće se koriste ove tri vrste:

1. Sarn Juan Luo Pan naziva se jos i Lo Panom tri perioda letećih zvijezda, zasniva se na školi Tri kruga a prvu primenu je imao za vrijeme Tang dinastije.
2. Sarn Harp Luo Pan često se naziva i kompasom tri harmonije. To se odnosi na harmoniju između neba, zemlje i čovjeka i odražava u tri ravni. Smatra se da ove tri različite ravni odražavaju tri paralelna nivoa protoka energije unutar okruženja. Ovaj Luo Pan je vrlo razumljiv i sadrži tri niza prstenova od kojih svaki označava jednu ravan. S obzirom da sadrži informacije o vremenskom ciklusu s mnoštvo drugih znakova , smatra se za jedan od najpotpunijih.
3. Sarn He Luo Pan naziva se još Školom tri povoljna događaja. On analizira konfiguraciju terena, planina, strukture i vode koje okružuju bilo koju zgradu, i analizira njihove dobre i loše utjecaje, zasnovane na ciklusima brojeva, elementima i trigramima.
Pomoću takvog kompasa savjetnik analizira prostor, pa zatim prema pravilima Feng shuia izrađuje raspored. Savjetnici Feng shuia mogu dati savjete za razne stvari npr. položaj kreveta u kući da bolje spavate, raspored namještaja i predmeta u kući za dobro zdravlje, uređenje poslovnog prostora, boju odjeće i boju i oblike modnih dodataka za određeni događaj, kompatibilnog partnera, bolje međuljudske odnose. Izuzetno je zanimljivo da prema rasporedu namještaja u kući možete smjestiti svog gosta na stolicu ili fotelju, te navesti neželjenog gosta da u kratkom roku napusti vaš dom, a da pritom niste morali biti neljubazan domaćin.

Prema Feng shuiju u tijelu imamo sedam čakri, a svaka je povezana s određenim organima i žljezdama. Bit svega je da sve čakre moraju biti pokrenute. Ako je osoba bolesna znači da je došlo do neravnoteže u tijelu. Takav problem možete riješiti izvođenjem vježbi zvanih 5 Tibetanaca za što vam je dnevno potrebno desetak minuta. Savjetnici Feng shuia mogu pomoći i roditeljima koji imaju hiperaktivnu djecu, ali također i riješiti problem treme kod osoba koje trebaju javno nastupati ili se bave takvim poslom gdje su javno eksponirani cijelo vrijeme.

Novogradiščanka Žaneta Ratković najviše posla ima na području Zagreba, ali su joj se obratili i brojni Novogradiščani. Dobra stvar je u tome što kad jednom unajmite Feng shui savjetnika koji će vam pomoći pokrenuti pozitivnu eneriju u vašem životu da će vam dati upute i za sljedećih devet godina. Prema tim uputama pozitivnu energiju održat ćete dakle skoro jedno desetljeće.

Za sve čitatelje Žaneta Ratković dala nam je Feng shui raspored radnog stola. U svakom slučaju ako ste skeptični, ovaj savjet je besplatan, pa barem pokušajte.

Komentari
Prethodni članakOdržana redovna godišnja Skupština Udruge “Chernik Campus”
Sljedeći članakRadio Nova Gradiška – veliki kriminalci