Posjetitelji sinoćnjeg koncerta organiziranog u Učilištu „Matija Antun Relković“ imali su prigodu uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju, koncertu pod nazivom „Novoj Gradiški s ljubavlju. Održali su ga naša Novogradiščanka, mezzosopranistica Martina Menegoni i njen suprug bariton Matija Meić uz klavirsku pratnju profesora Bože Letunića.

Vrhunski glazbenici koji nastupaju u koncertnim dvoranama diljem Hrvatske i Europe, ovoga su puta sjajan koncert podarili novogradiškoj glazbenoj publici. Martina Menegoni rođena je Novogradiščanka, koja je svoj glazbeni put nastavila u Zagrebu gdje završava Srednju glazbenu školu Blagoje Bersa, teoretski odsjek i solo pjevanje u klasi Viktorije Badrov.

Po završetku Muzičke Akademije u Zagrebu usavršava pjevanje kod Claudie Visce u Beču na Universität für Dartstellende Kunst und Musik. Operni i koncertni repertoar izrađuje pod mentorstvom poznatih pedagoga i umjetnika: Ruže Pospiš – Baldani, Cheryl Studer, Lorenza Regazza te pijanistice Nine Cosseto.

U travnju 2015. osvaja treću nagradu na prestižnom International Competition for operatic singers Ferruccio Tagliavini u Austriji, te nastupa na Koncertu nagrađenih u Graz Oper pod ravnanjem Mariusa Burkerta uz pratnju simfonijskog orkestra Graz Oper. U rujnu iste godine na poziv svjetski poznate sopranistice Cheryl Studer nastupila je na Opernom gala koncertu u Municipal Theater Mytilini u Grčkoj. Svaka je sezona za našu Martinu novi izazov i prilika za niz nastupa u brojnim glazbenim rolama.

U sezoni 2014./15. debitirala je s naslovnom ulogom Hänsela u operi Hänsel und Grätel E. Humperdincka (dirigent: Saša Britvić, redatelj: Ivan Leo Lemo) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nakon čega je nastupila u ulozi Olge u poznatoj produkciji opere Eugene Onegin P. I. Čajkovskog redatelja Michała Znanieckog, pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze. U koncertnoj izvedbi Wagnerovih “Die Walküre” pjevala je ulogu Roßweiße u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i muzeju Mimara. U sezoni 2015./16. u zagrebačkom HNK-u ostvaruje ulogu Cherubina (Mozart – Le Nozze di Figaro; dirigent: N.M. Beale, redatelj: M.G. Lozano). U tekućoj 2016./2017. ostvaruje uloge Rosine (Rossini – Seviljski brijač; dirigent: T. Fačini, redatelj: K. Dolenči

), Druge dama (W. A. Mozart – Čarobna frula; dirigent: A. Bjelinski, redatelj: Z. Niessner), Linette (S. Prokofiev – Zaljubljen u tri naranče; dirigent: N. Bareza, režija: K. Dolenčić), te Mozartovog Cherubina. U sezoni 2017./2018. debitirala ulogom Ivanice u operi Adel i Mara Josipa Hatzea, te ponovila uloge Linette i Cherubina u zagrebačkom HNK-u.

Kao jedna od solistica sudjelovala je uz Zagrebačku Filharmoniju u izvedbi Debuusyeva Trois Nocturnes – Sirènes pod ravnanjem Leopolda Hagera. Solist je i baroknog ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem rane glazbe hrvatskih kompozitora.

 

Njen suprug, Matija Meić također je vrhunski glazbenik koji je i ovim nastupom pokazao svu raskoš i snagu svoga glasa. Iza njega je također bogata glazbena karijera. Nakon završetka Srednje glazbene škole Blagoje Bersa u klasi prof. Viktorije Badrov, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj je diplomirao 2015. u klasi prof. Giorgia Suriana.

Godine 2011. počinje usavršavanje u Beču kod svjetski poznate vokalne pedagoginje Claudie Visce. Godine 2015. upisuje studij stručnog usavršavanja u području Lieda i oratorija na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi prof. Claudie Visce i prof. Floriana Boescha.

Od svog debija 2010. do danas u HNK-u u Zagrebu pjevao je sljedeće uloge: Levi u Nikola Šubić Zrinjski (I. pl. Zajc), Schaunard u La Boheme (G. Puccini), Belcore u L’elisir d’amore (G. Donizetti), Figaro u Il barbiere di Siviglia (G. Rossini), Figaro u Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart), te Onegin u Eugene Onegin (P.I. Čajkovski). U produkciji Muzičke akademije u Zagrebu 2011. godine ostvaruje ulogu Escamilla u Carmen G. Bizeta koju je izvodio u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i HNK-u u Rijeka.

  1. pjeva Guglielma u Cosi fan tutte W.A. Mozarta na Dubrovačkim ljetnim igrama. Po dolasku na studij na Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (prof. C.Visca, prof. F. Boesch) pjeva ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W.A. Mozarta u Schlosstheatar Schönbrunn.

Slijede angažman na Rossini Festivalu u Bad Wildbadu u Njemačkoj gdje prvo 2014. pjeva Don Alvara u Rossinijevoj operiIl viaggio a Reims, a potom 2015. Taddea u Rossinijevoj L’italiana in Algeri i Carla u modernoj premijeri opere Vespro Siciliano (P.J. von Lindpaintner) koja je snimljena za glasovitu izdavačku kuću Naxos. Zbog istaknutih kreaciu u samo dvije godine sudjelovanja na festivalu 2015. dodijeljena mu je prestižna International Belcanto Prize. Nakon debija u minhenskom Staatstheater am Gärtnerplatz u ulozi Guglielma (r. O. Tambosi, d. M. Brandstätter) dobiva poziv da se od sezone 2016./2017. priključi ansamblu istog teatra. U ljeto 2016. debitira ulogom Pinga u Puccinojevoj Turandot na Opernom Festivalu u Bregenzu (r. Marco Arturo Marelli, d. Paolo Carignani, Giuseppe Finzi). Sezonu 2016./2017. obilježili su debiji u SNG Ljubljana (Mozartov Figaro) i HNK Split (Escamillo u Carmen), te dvije praizvedbe opera Johanne Doderer (Ficsur u operi Liliom) i Thomasa Morsea (Wache3/ Peter Gorlinsky u Frau Schindler).

Na koncertnom je podiju, između ostalih, surađivao i s Liverpoolskom Kraljevskom Filharmonijom (Isus u Bachovoj Muci po Mateju), Helsinškom Filharmonijom (Ravelov ciklus Don Quichotte à Dulcinée), lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Zagrebačkom Filharmonijom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Dubrovačkim Simfonijskim Orkestrom, Beogradskom Filharmonijom, te Kvintetom Bečke Filharmonije.

Tijekom školovanja osvaja dva prva mjesta na Državnim natjecanjima HDGPP-a u Dubrovniku 2007. i 2009. g., prvu i specijalnu nagradu na Međunarodnom pevačkom takmičenju Bruna Špiler u Herceg Novom 2010., prvu i četiri interpretacijske nagrade na Iuventus Canti Competition u Slovačkoj, nagradu Mladi pjevač godine 2013. ciklusa Molto Cantabile u Zagrebu, te pobjeđuje na natjecanju Bečke Staatsopere Beaumarchais Concours u Beču 2013. godine, nakon čega nastupa sa solistima Bečke Staatsopere na koncertima u Mozarthausu i Mahler sali u Staatsoperi. 2014. g. na jednom od najprestižnijih natjecanja na svijetu za mlade pjevače The Mirjam Helin International Singing Competition u Helsinkiju gdje osvaja drugo mjesto i posebnu nagradu za izvedbu finske solo pjesme. Dobitnik je i Posebne rektorove nagrade za međunarodna dostignuća Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2013./2014.

Novogradiščanima su se predstavili izborom melodija G. Bizeta, G. Rossinija, Jakova Gotovca, F. Liszta, Borisa Papandopula te drugih velikih autora, a za sjajan nastup i vrhunski glazbeni doživljaj dobili više nego zasluženi pljesak. Svojim nekadašnjim sugrađanima zahvalila se i Martina Menegoni. Kako je istaknula, drago joj je vratiti se u svoj grad, prisjetiti  prvih dana svoga djetinjstva kada je sa 14 godina svojim roditeljima rekla: Ja želim biti operna pjevačica i u potpunosti uspjela!

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakOdržana 10. izvještajna Skupština Udruženja obrtnika Nova Gradiška
Sljedeći članakJoš jedna knjiga o Crnogovcima predstavljena na vrlo zanimljiv način