Jučer zbog najboljeg mogućeg razloga u  školi u Donjim Crnogovcima okupilo se mnoštvo ljudi. Naime, održano je predstavljanje knjige Donji i Gornji Crnogovci, autora Josipa Dokuzovića, po rođenju Crnogovčana. 

Više od deset godina prošlo je od tiskanja prve, a druga knjiga je nadopuna prvoj koja donosi nove sadržaje o Donjim i Gornjim Crnogovcima, povijesti sela i crnogovačkom govoru te neke zanimljivosti iz Crnogovaca koji oslikavaju posebnosti Crnogovaca i njenih stanovnika.

Prije nego je predstavljanje knjige započelo, sve goste prigodnim riječima pozdravio je načelnik Općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis, koji je između ostalog zaslužan što je istoimena knjiga ugledala svjetlo dana.

-”Prije svega, drago mi je da smo se okupili u ovako velikome broju,a naravno iskoristit ću ovu priliku kako bi se zahvalio profesoru Dokuzoviću što je s ovim djelom otiske prošlosti ponovno oživio. Dao im je jedinstvenu priliku da ponovno ožive i budu s nama, te ih kroz svoje djelo, upisao u jednu vječnost i spasio ih od zaborava”. 

Predstavljanje je otvoreno na jedinstven i poseban način, pjesmom Crnogovci.

Nakon toga uslijedila je priča o knjizi, o kojoj su govorili autorovi prijatelji i suradnici: Dunja Vanić, novinarka “Posavske Hrvatske“, Slav. Brod, u ime izdavača knjige, dr. sc. Emina Berbić – Kolar, prodekanica Pedagoškog fakulteta, Slav. Brod, mr. Domagoj Šimunović, profesor, Franjevački samostan, Slav. Brod, Dragan Ivančić, profesor, novinar i publicist, Zagreb. 

Knjiga je predstavljena na vrlo zanimljiv način. Bio je tu red govora stručnjaka o samoj knjizi, a nakon svakoga od njih uslijedila je izvedba jednog od autorovih unuka. Jedan je pripremio prezentaciju o Crnogovcima, drugi je sve goste zabavljao sviranjem sintesajzera, treći je čitao dijelove knjige, a četvrti i najmlađi unuk interpretirao je pjesmu. 

Na kraju dana autor knjige, Josip Dokuzović, izdvojio je kratku izvornu uzrečicu koja je uvrštena u novo izdanje knjige o Crnogovcima. 

-”Ja ‘vako, a vi kak’ ‘oćete”. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanka Martina Menegoni među svojim sugrađanima: S 14 godina rekla sam roditeljima – postat ću operna pjevačica… i uspjela!
Sljedeći članakKralj mesa! 3 najbolja načina za spremanje svinjskog lungića