Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR) organizirala je događaj naziva Karavana zelenog poduzetništva (Zelena karavana), u Novogradiškoj Gradskoj vijećnici. 

Zeleno gospodarstvo je gospodarstvo čiji je cilj smanjenje rizika za okoliš u svrhu omogućavanja održivog razvoja bez degradiranja okoliša, odnosno ono koje doprinosi poboljšanju ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, istodobno smanjujući okolišne rizike i ekološko siromaštvo. 

Trogodišnji projekt Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, financiran od Europske unije, pokrenut je u travnju 2018. godine s ciljem uvođenja koncepta zelenog gospodarstva kao jedinstvenog sveobuhvatnog poduzetničkog modela za ruralnu raznolikost i održivost te osnaživanja lokalnih organizacija civilnog društva za ulogu zagovaratelja i aktivnog sudionika u kreiranju poljoprivrednih politika i politika ruralnog razvoja.

Dio projektnih aktivnosti čini i “Karavana zelenog poduzetništva” čiji je cilj promicanje koncepta zelenog gospodarstva te informiranje o samom projektu.

U sklopu projekta predstavljen je koncept zelenog gospodarstva i poduzetništva, projekt Umrežavanje i zagovaranje za
zeleno gospodarstvo, na koji se način može uključiti u njegove aktivnosti te primjere dobre prakse u području društvenog i zelenog poduzetništva.

Karavana je dio projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, kojeg zajednički provode mreže za ruralni razvoj iz sedam država. Projekt financira Europska komisija, a u Hrvatskoj sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sve prisutne u zeleno gospodarstvo i poduzetništvo uvela je projektna suradnica Žana Počuča koja je između ostalog predstavila projekt Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, a nakon toga uslijedili su dobri primjeri zelenog poduzetništva oko nas. 

Prvi govornik bio je Vijekoslav Hudolin koji je predstavio, svima već dobro poznati OPG Hudolin, koji se bavi ekološkom proizvodnjom voća s naglaskom na tradicionalne sorte u okolici Nove Gradiške. U okviru šireg kontinuiranog programa, bave se razmjenom informacija o starim sortama voćki putem društvenih mreža, posrednih akcija poput “Sačuvajmo stare sorte Cernik“, razmjenom sjemena i sadnica i sl. Svrha aktivnosti je očuvanje bioraznolikosti genetskog materijala hrvatskih sorti voćaka, predlaganje zakonskih okvira za bolji status starih sorti i njihovih čuvara te okupljanje praktičara, stručnjaka i znanstvenika koji se bave ovim temama. Uz Hudolina, predstavile su se i dvije posebne poduzetnice koje se također bave eko uzgojem, no povrća – Trudi Boršoš i Mirjana Latinović

Uslijedila je zatim prezentacija Inkluzivne farme, koju je predstavila izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije, Aleksandra Milković. Inkluzivna farma projekt je zamišljen kao centar za boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Projektom se provodi pilot program za nastanak socijalne farme u ruralnom području koja će uključivati
pripadnike marginaliziranih skupina. Organiziranjem inkluzivnog volontiranja i suradnjom s različitim dionicima, projektom se unapređuje život zajednice, razvijaju socijalne usluge, otvaraju mogućnosti novih radnih mjesta, smanjuje nezaposlenost, rizik od siromaštva i rizik od socijalne isključenosti za OSI i druge ugrožene skupine.

Pakirnica dobrih želja bila je prezentacija predsjednice i dopredsjednice udruge Centar za inkluzivnu podršku, Ljiljane Brica i Milke Žarić. CIP kao primarni cilj ima uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u prirodnu društvenu sredinu na području Brodsko posavske županije. Korisnici i voditelji Centra pokrenuli su vlastiti posao i osnovali Pakirnicu dobrih želja j.d.o.o. u obliku društveno odgovornog poduzetništva, u okviru kojega pakiraju šećer, rižu, i slične prehrambene namirnice za velike trgovačke centre u suradnji s mnogim partnerima. U Pakirnici dobrih želja radilo je 6 korisnica i korisnika, dok ih danas po potrebi radi i više. 

U sklopu projekta, Hrvatska mreža za ruralni razvoj, kao partner u projektu “Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo” upućuje i poziv za sudjelovanje na treningu ZAGOVARANJE, LOBIRANJE I UMREŽAVANJE koji će se održati u Hotelu Kralj Tomislav danas i sutra.

Cilj treninga je, kroz prezentacije i aktivni grupni rad, sudionike upoznati s pojmovima, metodama i alatima zagovaranja, lobiranja i umrežavanja u svrhu povećanja njihovog znanja i vještina te jačanja kapaciteta lokalnih organizacija i poboljšanja njihovih potencijala za prepoznavanje ključnih poruka i uspješan utjecaj na razvoj politika u području djelovanja organizacije.

Trening je namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva, naročito udrugama čije je djelovanje usmjereno postizanju održivog razvoja ruralnih sredina, zaštiti okoliša i prirode, održivog razvoja te društvenog i zelenog poduzetništva. 

Trening je besplatan te su sudionicima pokriveni troškovi smještaja, prehrane i osvježenja tijekom treninga te dio troškova prijevoza.

 

Komentari