Katolička crkva danas slavi Tijelovo. U našoj zemlji neradni je dan. Tijelovo se obilježava prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, devetog četvrtka nakon Uskrsa. Vjernici se okupljaju na misama i tijelovskim procesijama.

Blagdan je nastao u 13. stoljeću, a u stoljeću nakon toga proširio se na zapadno kršćanstvo. Tijelovo je posebna svetkovina zbog procesije u kojoj se nosi, izlaže i štuje posvećena hostija.

Već tradicionalno, proslavili su ga i žitelji Nove Gradiške. U župama Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i Kraljice svete Krunice održane su tijelovske procesije u kojima je i ove godine sudjelovao veliki broj građana.

U župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u tijelovskoj procesiji sudjelovali su članovi Gradske glazbe Nova Gradiška, Udruge umirovljenika Nova Gradiška, župnog zbora, djeca i brojni vjernici s područja grada.

U župi Kraljice svete Krunice, tradicionalno, nebo u tijelovskoj procesiji nosili su članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“.

Foto: Udruga umirovljenika Nova Gradiška, župa Kraljice svete Krunice

 

Komentari
Prethodni članakKonačno semafori kod tvrtke „Fina” / foto
Sljedeći članakSutra 3. vatrogasni kup DVD-a Baćindol