Članovi novogradiške Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška proteklog vikenda obilježili su 24. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Una.

Operacija Una jedina je operacija HV-a tijekom 1995. koja nije završila pobjedom Hrvatskih snaga. Odvijala se od 18. rujna do 19. rujna 1995., svega 1 dan. U operaciji “Una” se hrvatska vojska suočila s organiziranim i vrlo odlučnim otporom snaga bosanskih Srba, te je zbog objektivnog neuspjeha da se probije neprijateljsku obranu i zbog znatnih hvatskih žrtava, neki ubrajaju među najtragičnije vojne akcija HV-a: riječ je ujedno o prvom ozbiljnom uspjehu srpskih snaga u borbama protiv HV nakon 1992. godine. General Mareković, koji je na terenu upravljao hrvatskim snagama, u novinskom intervjuu 2006. god. iznio je mišljenje kako se operaciju moglo uspješno nastaviti i da je odluka o povlačenju snaga natrag preko Une donesena pod međunarodnim pritiskom.

Ove godine obilježena je 24. obljetnica akcije “Una”, pa su Novogradiščani također prisustvovali tom događaju. Prema riječima pukovnika Mate Modrića riječ je akciji u kojoj su naveći obol dali pripadnici zbornog područja Bjelovar, ali i tadašnje 121. brigade pukovnije Nova Gradiška. U akciji je s obje zaraćene strane bio velik broj smrtno stradalih, ali i ranjenih. Članovi  Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška prisjetili su se i svojih suboraca na tom području uz rijeku Savu, ali i u Hrvatskoj Dubici gdje su najveća stradavanja imali pripadnici Crnih mambi iz 2. gradijske brigade Gromova.

Komentari
Prethodni članakKako dobro proživjeti treću dob: Plesna večer za umirovljenike
Sljedeći članakNe može proći ni srpsko vozilo, ni srpska putovnica