Iako je rujanska statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na županijskoj razini izgledala poražavajuće, brojke i dalje rastu. U mjesecu listopadu, kaže nova statistika, nezaposlenost je, u odnosu na rujan, povećana za 4,4 posto, dok je u odnosu na isti period lanjske godine veća za čak 7,2 posto.

U ispostavi Nova Gradiška u mjesecu listopadu evidentirano je 5 049 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na mjesec rujan povećanje za 4,3 posto, a u odnosu na listopad 2011. godine više za čak 9,1 posto. Ni u Ispostavi Okučani stanje nije ni malo bolje. Tamo je u ovom trenutku 1303 nezaposlenih osoba.

Zanimljivo je i kako je u mjesecu listopadu ove godine  priljev u nezaposlenost bio veći nego odljev iz nezaposlenosti. Naime, na evidenciju nezaposlenih prijavilo se  1797 osoba, što je za 14,4  posto više nego istog mjeseca prošle godine. Od toga je bilo 978 žena ili 54,4 posto i 819 muškaraca ili 45,6 posto. U ukupnom broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba njih čak 1439 imalo je ranije radno iskustvo. ( što plastično  govori  o daljnjoj eroziji i urušavanju gospodarstva na području Brodsko posavske županije. Znamo, iako nije zgorega ponoviti, kako se, gotovo svakodnevno,  zatvaraju radna mjesta, unatoč obećanjima o  novim radnim mjestima  kao prioritetu) .

Zabrinjava i broj korisnika novčane naknade na području cijele županije. U listopadu ove godine 2549 nezaposlenih osoba odnosno njih 14,5 posto od ukupnog broja nezaposlenih bili su  korisnici  novčane naknade. Od toga, 1863 osobe su evidentirane na Ispostavi Zavoda Slavonski Brod,  615 u novogradiškoj ispostavi i 71 osoba u Ispostavi Okučani. Broj korisnika novčane naknade povećao se u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za 285 osoba ili 12,6 posto

U ukupnoj obrazovnoj strukturi nezaposlenih i dalje su najbrojnije osobe sa završenom trogodišnjom i četverogodišnjom srednjom školom, iako je, zanimljivo,  na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brodsko posavske županije ,  i 575 osoba s višom stručnom spremom, te 477 onih s fakultetom.

Autor: RNG

Komentari
Prethodni članakKrađe i dalje dominiraju
Sljedeći članakNovogradiške odbojkašice i dalje sa stopostotnim učinkom