Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom rujna i u prvim danima jeseni nekako sve miriši na pečenu papriku i obojeno je u crveno.

Savršen ajvar uz malo truda.

Sastojci:

10 kilograma crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
sol po ukusu
1 veća žlica šećera


Priprema:

U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.

Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.

Staklenke pripremite dok se ajvar kuha. Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.

Izvor: Dnevno.hr
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakU Okučanima održan okrugli stol povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Sljedeći članakZavršene 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje