Općina Okučani u suradnji sa Zajednicom žena “Katarina Zrinski ” Brodsko-Posavske županije danas je organizirala “Okrugli stol” povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Sudjelovale su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić,predsjednica županijske zajednice žena „Katarina Zrinski“ ujedno i saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk, v.d.ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Vesna Peterlik i Ivana Šarić policijska službenica za mladež i obradu kriminaliteta Policijske Uprave brodsko-posavske pri PP Okučani.Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić ističe kako je nasilje nad ženama najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran.

U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost, ako ne zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti, onda zbog sjećanja na tri žene čiji je život nasilno prekinut 22. rujna 1999. godine.Cilj navedenog događaja je umrežavanje svih nadležnih državnih tijela, a kako bi koordinirano iznašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama, ističe načelnik Okučana Aca Vidaković.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se sutra 22. rujna svake godine u cijeloj Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004.

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Nacionalni dan obilježava se tradicionalno polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, mjestu gdje se zbilo ubojstvo triju žena i pokušaj ubojstva još jedne žene. U drugim gradovima ovaj se dan obilježava mimohodom i prigodnim programom. Žrtve obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj se mogu obratiti za podršku i pomoć na broj 116 006- Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja. 116 006 linija je besplatna, anonimna i dostupna svakim danom od 0-24h.

Izvor: Radio Bljesak

 

Komentari
Prethodni članakU Kinu Nova Gradiška: Oskarovac “Avatar”
Sljedeći članakNjegovo veličanstvo ajvar: Imamo najbolji recept na svijetu