Na izvještajno izbornoj skupštini Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ – pododbora Okučani za predsjednika je ponovno izabran Nikola Lončarević. Društvo bez obzira na financijske poteškoće djeluje već niz godina.

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ – pododbor Okučani djeluje već niz godina njegujući staru tradiciju i običaje Zapadne Slavonije. Jedan je od najaktivnijih pododbora „Prosvjete“, no bez obzira na to ima poteškoće u radu, kao što su slabo financiranje od strane središnjice iz Zagreba, te Brodsko-posavske županije, ali i ono što ih najviše boli, nemaju podršku svoje središnjice iz Zagreba. Društvo je 3 godine za redom organiziralo Smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Zapadne Slavonije upravo u Okučanima, za koju su dobili velike pohvale, da bi društvo nakon 3 godine moralo zaustaviti taj projekt, jer nisu imali podršku središnjice niti su dobili financijska sredstva iz Savjeta za nacionalne manjine za kulturne manifesstacije, bez obzira što već nekoliko godina šalju prijedlog projekta održavanja spomenute smotre.

Predsjednik Nikola Lončarević je razočaran s financiranjem od strane županije koja nije niti jednu kunu dala za rad u prošloj godini iako je proračunom predviđeno 5 000 kuna. Ove godine nisu im odobrena sredstva iz županijskog proračuna kao i ostalim kulturno-umjetničkim društvima s područja naše županije osim za manifestaciju Brodsko kolo, što ističu u Prosvjeti, nije u redu s njihove strane. No, iako imaju financijskih problema društvo nastavlja sa svojim radom, planiraju i ove godine dosta nastupa na raznim smotrama i manifestacijama. To je istaknuto i na izvještajno-izbornoj skupštini koja je održana jučer u njihovim prostorijama u Okučanima, Izvješće o radu u protekloj godini i plan rada za tekuću godinu na skupštini je iznio predsjednik Nikola Lončarević koji je posebno istaknuo po prvi put obilježavanje krsne slave Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Okučani Mitrovdana. Na žalost iako su bili pozvani na ovo obilježavanje nisu došli niti predstavnici središnjice SKD „Prosvjete“ niti Savjeta za nacionalne manjine, tjednika „Novosti“ i novinari emisije „Prizma“ Hrvatske televizije, što je, kaže Lončarević, žalosno. Isto tako istaknuo je zadovoljstvo što je otvoren za Mitrovdan zavičajni kulturni centar u Okučanima koji se nalazi u prostoru društva, te knjižnica i ured Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Okučani.
Lončarević je na jučerašnjoj skupštini ponovno dobio povjerenje svojih članova, te je ostao na mjestu predsjednika društva. Kako to i priliči godišnjim skupštinama dodijeljena su i priznanja za 5 i 10 godina članstva u društvu. Za 10 godina priznanje je dobila Milka Rakas, a za 5 godina članstva Čedo Miličević, Mica Torbica, Gordana Ljubišić, Vlado Rudež, Nataš Mlinarević, Milka Mlinarević, Nataša Mlinarević, Stana Samac, Stevan Mlađenović, Danica Miladinović, Ljubica Marjanović, Rajka Ljubišić, Zoran Preradović i Bogdana Žajgar. Nakon dodjele priznanja pozdravnim riječima obratili su se i gosti skupštine, u ime KUD-a “Tkanica” Okučani predsjednica Zrinka Grgić, predsjednik županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije Slavko Čiča, te načelnik Općine Okučani Aca Vidaković.

S obzirom da su jučer pravoslavni vjernici obilježili Uskrs, održana je i Tucijada jaja, te prigodan kulturno-umjentički program.
Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” Okučani posvetit ćemo se u emisiji “Nacionalne manjine” sljedećeg četvrtka 19. travnja 2012. godine koja je na rasporedu od 14 sati u programu Radija Nova Gradiška.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakMedicinski fakultet iz Osijeka i Opća bolnica Nova Gradiška potpisali sporazum o suradnji
Sljedeći članak“Obnovljiva energija i energetska učinkovitost”