U organizaciji Udruge “Novogradiški sajam“ protekle je nedjelje u novogradiškom domu Mala održano ocjenjivanje vina u sklopu manifestacije NG Wine fest pod nazivom „Zlatni trs“ za koje je stiglo više od sto uzoraka. Uz vina iz Slavonije i drugih krajeva Hrvatske za ovogodišnje ocjenjivanje stigli su uzorci vina iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Republike Srpske, Sjeverne Makedonije, ali i Argentine, Španjolske, Njemačke i Francuske pa je ova vinska manifestacija prerasla u međunarodnu.

Ocjenjivala su se i vina od nekih starih sorti vinove loze, primjerice sorta portugizac, koju dosta uzgajaju članovi Udruge vinogradara i voćara Cernik,organizatori razmjene plemki starih sorti i izložbe plodova i prerađevina od tih sorti.

Priznanja za najbolje ocijenjena vina dodijeljena su sinoć u sklopu manifestacije Proljetni poljoprivredno-obrtnički sajam koja je održana na glavnom novogradiškom Trgu kralja Tomislava. Posjetitelji sajma su tom prigodom mogli i degustirati većinu ocijenjenih vina, a uručena su i priznanja najboljima.

Podsjetimo, u Novoj Gradiški se jučer i danas u organizaciji “Novogradiškog sajma” i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška održava peti Flora fest. Zajedno s Flora festom održava se i promocija i degustacija vina s nedavno održanog, međunarodnog NG wine festa.

– Putem ove manifestacije nastojimo potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola. Cilj ovakvih sajmova je stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te promocija domaćih cvjećara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vjerujem da će svatko, i izlagači i posjetitelji, pronaći nešto za sebe iz bogate ponude sajma, informirati se i naučiti nešto novo – istaknuo je sinoć, na svečanosti otvorenja NG wine festa direktor “Novogradiškog sajma” Slavko Sremac.

Nazočne je vinare i posjetitelje pozdravio i savjetnik za programe potpora u poljoprivredi iz županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Davor Vlaović, a u kulturno umjetničkom programu sudjelovali su članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk”.

Evo i nagrađenih

Najveću ocjenu među vinima i titulu šampiona NG wine festa ponijela je Vinarija Josić iz Zmajevca za vino cabernet franc berba 2018.

Najljepši dizajn boce ima Vinarija Vrt iz Riđice kraj Sombora.

OPG Radić iz Vrbove dobio je srebro za vino od kupine, a vino od aronije je ocijenjeno kao najbolje desertno vino.

Podrum Zajec iz Zmajevca dobio je srebro za traminac i u kategoriji Rose vina, najbolje CUVEE ROSE vino

Vinarija Kusić iz Darde s tri uzorka osvojila je za Chardonay 2020 srebro, Souvignon blanc 2021. srebro i kao najbolje crno vino Cabernet sauvignon berba 2018.

Iločki podrumi dobili su tri srebra i četiri zlata za svoja vina te njihovo nadaleko poznato i više puta nagrađivano bijelo vino Traminac izborna berba 2016.

Komentari
Prethodni članakOvi su mladi ljudi tu kako bi pokazali da je vrijedno volontirati
Sljedeći članakTamburaški sastav Čardaš osvojio prvu nagradu publike na festivalu Zlatni glas Zlatne doline!