Komora medicinskih sestara, sindikati i udruge u priopćenju od Vlade traže konkretne mjere protiv odljeva kadrova.

„Upozoravamo Vladu, Ministarstvo zdravstva i javnost da je iz dana u dan sve veći nedostatak medicinskih sestara u sustavu, zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu. U proteklih šest godina, tj. od 2013., skoro dvije i pol tisuće (2.423) medicinskih sestara i tehničara zatražilo je potvrde za odlazak na rad u inozemstvo, piše N1

Tražimo od hrvatske Vlade i novoimenovanog ministra zdravstva da odmah krenu u rješavanje ključnih problema sestrinstva, kako bi se i nadalje osigurala izvrsnost u skrbi za pacijente“ glavna je poruka Proglasa hrvatskog sestrinstva 2020., koji su izglasali i potpisali Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara, Samostalni sindikat zdravstva te 16 sestrinskih udruga. 

Naime, iako u javnom zdravstvu radi oko 2.000 medicinskih sestara koje su završile visokoškolsko obrazovanje, zdravstvena administracija im to ne priznaje.

Proglas hrvatskog sestrinstva 2020. poziva Ministra zdravstva i predsjednika Vlade RH da bez odgode, u ovoj godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila godinom medicinskih sestara i primalja, krenu rješavati probleme u sestrinstvu.

Predstavnici hrvatskog sestrinstva smatraju da je ono već dulje vrijeme potpuno zapostavljeno. Vlada na riječima naglašava da joj je zdravstveni sustav prioritet, ali u praksi se to ne vidi. Više od pola desetljeća zdravstvena administracija sustavno ignorira ključne probleme sestrinstva i nije učinila ništa za unaprjeđenje statusa medicinskih sestara i tehničara, niti za dobrobit profesije.

Glavni problemi u sestrinstvu su nedostatak medicinskih sestara u odnosu na sve veće potrebe za zdravstvenom njegom, potplaćenost i često neprimjereni uvjeti rada te organizacija radnog vremena i preopterećenost radnim obvezama.

Medicinske sestre i medicinski tehničari su daleko najbrojnija profesionalna skupina u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 31. prosinca 2018. godine više od 30 tisuća medicinskih sestara čini više od 40 % ukupno zaposlenih zdravstvenih radnika.

U Republici Hrvatskoj je na dan potpisivanja proglasa licencirano 41.332 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, od čega je 26 % prvostupnika sestrinstva s diplomom sveučilišnog ili stručnog studija, a 4 % ima završen stručni ili sveučilišni diplomski studij te poslijediplomski (doktorski) studi”, piše u priopćenju.

Foto: dnevnik.hr

Komentari
Prethodni članakZajednica udruga lovaca Nove Gradiške dobila svoje prostorije
Sljedeći članakU Hrvatskoj lani rođeno 988 beba manje nego 2018., u Novoj Gradiški tri