U Novoj Gradiški rođene su lani 334 bebe što je za tri manje nego godinu dana prije što je Novu Gradišku svrstalo na 10. mjesto od ukupno 28 gradova

Donosimo istraživanje portala gradonačelnik.hr.  i podaci rodilišta o broju rođenih beba u 2019. godini. U plusu ih je samo pet – Šibenik, Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar, dok je Gospić uspio ostati doslovno na nuli, s istim brojem rođenih kao i godinu ranije. U Novoj Gradiški  rođene su  lani 334 bebe što je za 3 manje nego godinu dana prije što je Novu Gradišku svrstalo na  10. mjesto od ukupno 28 gradova.

Dok čekamo službene podatke DZS-a o broju rođene djece u Hrvatskoj, gradonačelnik.hr ponovo je proveo istraživanje i prikupio podatke o broju rođene djece u hrvatskim rodilištima u 2019. godini.  Od 29 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, a najveće povećanje broja rođene djece u odnosu na 2018. dogodilo se u šibenskom rodilištu. U plusu su još rodilišta u Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru.

Iako su prošlogodišnje statistike nagovještavale da bi negativni trend broja novorođene djece napokon mogao zamijeniti onaj pozitivni, čini se da je 2018. godina ipak bila samo iznimka. U hrvatskim rodilištima tada se, pokazalo je naše istraživanje,  rodilo 791 dijete više nego 2017. godine i to je bio najveći zabilježeni plus u posljednjih 10 godina. No, podaci koje smo ove godine dobili od rodilišta ruše prošlogodišnji optimizam i još jednom potvrđuju da je Hrvatska duboko u negativnim trendovima kad je natalitet u pitanju. Od 28 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, jedno je na nuli, a svi ostali bilježe manje rođene djece nego godinu ranije. Ukupno, u rodilištima je lani rođeno 988 djece manje nego 2018. godine.

Podaci iz rodilišta govore da je lani u Hrvatskoj rođeno 36.090 djece, dok ih je godinu ranije bilo 37.078 novorođenih. Za razliku od 2018. kada se više djece rodilo u čak 16 gradova/rodilišta, prošle godine u plusu ih je samo pet – Šibenik, Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar, dok je Gospić uspio ostati doslovno na nuli, s istim brojem rođenih kao i godinu ranije.

Ovdje, naravno, treba napomenuti da nije riječ o potpunim ni službenim podacima jer oni ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili u inozemstvu, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj. Isto tako, jasno je i da se broj djece rođene u određenom rodilištu ne odnosi samo na taj grad već i čitavo područje koje gravitira tom rodilištu.

Među pet gradova koji ne bilježe pad, ističe se Šibenik u kojem se rodilo 55 djece više. Krešimirov grad slijede dva slavonska grada, Pakrac u kojem se rodilo 29 djece više te Vinkovci gdje se rodilo 21 dijete više. Tu je potom Sisak sa šest djece više, te Bjelovar koji je imao jedno dijete više i ujedno je jedini grad koji je uspio ostati u plusu drugu godinu zaredom – piše gradonačelik .hr

Izvor: novagra
Foto: Ilustracija 

 

Komentari
Prethodni članakNedostatak medicinskih sestara postaje sve veći problem
Sljedeći članakPijančevanje na javnom mjestu nije se isplatilo ovoj ekipi, a drugi neka razmisle