Članovi KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ iz Opatovca ovog vikenda obilježavaju vrijednu obljetnicu, sto godina postojanja društva. Tim povodom u Društvenom domu u Opatovcu sinoć je predstavljena monografija „Naših stotinu godina“ autora, muzejske savjetnice u mirovini Vesne Kolić Klikić, folklornog pedagoga i voditelja društva Nikole Kramara i predsjednika KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ iz Opatovca Marka Bradašića.

KUD „Hrvatska seljačka sloga“ izvorno je društvo koje već cijelo stoljeće njeguje pjesme i kola svoga mjesta. Zajednički hobi članova društva – ljuba prema pjesmi, plesu i rodnom zavičaju čini da svojim zalaganjem, nepresušnim elanom i entuzijazmom žele očuvati običaje i tradiciju naših predaka.

Opatovac je povijesno pripadao Pauriji. Početkom 20. stoljeća u društvu su glazbenu pratnju činile gajde, samica i tamburaški sastav. U Opatovcu se nije pjevalo i igralo samo uz glazbenu pratnju već su mnoge pjesme i kola bili izvođeni bez nje.

Društvo je osnovano daleke 1923. godine pod imenom koje i danas nosi. Njeguje izvorne pjesme, plesove i običaje sela Opatovac. Sudionici su brojni smotri izvornog foklklora, a gostovali su i izvan Lijepe naše. Posebnost KUD-a su upravo šetana kola, specifičan vokalno plesni izraz koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH.

Marko Bradašić: Ideja za ponovnim pokretanjem rada društva bila je dugo prisutna

-Ideja i želja za ponovnim pokretanjem KUD-a bila je dugo prisutna. Nakon što sam  odlučio konačno ponovno pokrenuti folklornu skupinu u selu naišao sam na velik odaziv. Htjeli smo i dalje prezentirati napjeve i kola našeg sela. Rado dolazimo na probe i sudjelujemo u smotrama. Povodom 100. godišnjice odlučili smo i druge upoznati s bogatom poviješću našeg KUD-a. Trenutno brojimo tridesetak aktivnih i dvadesetak potpornih članova . Povijest našeg KUD-a je stvarno bogata i  specifična. Htjeli smo što više ljudi upoznati sa radom Sloge nekad i sad. Bogatstvo prikupljenih materijala stvarno je veliko te je na kraju nastala ova knjiga. Ovim putem želim se zahvaliti gospođi Vesni Kolić-Klikić na prikupljenim materijalima i napisanom tekstu, voditelju Nikoli Kramaru čija je ideja i bila izdavanje ove knjige, Općini Cernik, članovima KUD-a i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ponovnom pokretanju ove priče – rekao je predsjednik KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ Marko Bradašić.

Prof. Vesna Kolić Klikić: „Rudarski posao“, ali na korist zajednice

O radu na knjizi progovorila je i autorica, muzejska savjetnica u mirovini prof. Vesna Kolić Klikić:

Opatovačko kulturno umjetničko društvo je u proteklih stotinu godina više puta prestajalo i ponovno obnavljalo svoj rad. Danas već pokojni članovi su mi početkom 80.-ih godina 20. stoljeća s nostalgijom pripovijedali o društvu i izuzetno lijepim sjećanjima sa nastupa. Društvo se u svom radu susretalo s mnogim poteškoćama, a najveće im je probleme predstavljao nedostatak kvalitetnih voditelja. Radeći u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški kao etnolog često sam dolazila u Opatovac i među mještanima sam imala mnoštvo odličnih kazivača i kazivačica. Gotovo u svakom razgovoru slušala sam priče i sjećanja o njihovim nastupima u raznim mjestima. Kada je došao poziv da napišem priču o radu i djelovanju društva, prihvatila sam ga s zadovoljstvom. Tada nisam slutila da će prikupljanje i istraživanje podataka o njihovom radu biti izuzetno složeno. Društvo nema sačuvane zapisnike sa sastanaka, većinom nije sačuvana nikakva dokumentacija o radu i nastupima.

Bio je to „rudarski“ posao koji smo, vjerujem, dobro obavili i prikazali bogatu povijest rada ovoga društva – rekla je, između ostalog, prof. Kolić Klikić.

 

Folklorni pedagog Nikola Kramar: Rijetko koje selo ima tako bogatu građu

  • Malo se kulturno-umjetničkih društava može pohvaliti proslavom stote obljetnice djelovanja. Valjalo je u turbulentnim vremenima u iznimno ruralnom kraju Slavonije prihvatiti ideju Sloge i održati je na životu kroz sve nedaće koje je ovaj kraj svijeta prolazio. Nakon ponovnog aktiviranja rada Društva pridružio sam se ekipi entuzijasta koji u 21. stoljeću pokušavaju otrgnuti od zaborava tradiciju i svoj identitet. Na poziv sadašnjeg predsjednika Marka Bradašića postao sam umjetnički i stručni voditelj KUD-a Hrvatska seljačka sloga Opatovac. Rijetko koje selo je imalo u arhivima, muzejima i institutima toliko bogatu građu sakupljanu kroz sto godina. Problem je nastao kada sam dolaskom uvidio da je većina folklorne tradicije pred izdisajem. Većine starih kazivača više nema, a mlađe generacije nisu živjele s pjesmom i plesom. Na svu sreću postojala je i još uvijek postoji ambicija i želja svih članova da spase i obnove stare napjeve, kola i običaje. Ideja se sama nametnula – obilježiti na dostojanstven način ovu veliku obljetnicu kako bi rad Društva ostao zabilježen za sve naraštaje. Posebne zahvale idu predsjedniku Društva Marku Bradašiću koji je svojim entuzijazmom i ljubavlju bio glavni pokretač cijele ove priče. Načelniku Vitomiru Žakiću koji nam je uvijek pomagao. Vesna Kolić-Klikić se primila zahtjevnog zadatka prikupljanja i obrađivanja gomile podataka koji su rezultirali ovom monografijom. Bez nje bi ove korice bile puno tanje i zbog toga joj od srca hvala. Mala (ali vrlo sposobna) ekipa iz Upravnog odbora koju čine: Marina Štefanović, rođ. Mandušić, Helena Curić, rođ. Franjić i Katarina Curić je odradila veliki posao oko cijele organizacije i pripreme. Također zahvaljujem svakom članu Društva, svakoj Opatovčanki i Opatovčaninu koji su doprinijeli tome da tradicija ovog malog pitomog paurskog sela u novogradiškom kraju i dalje živi punim plućima i da se ime Opatovca pronosi i diči diljem Hrvatske i svijeta – rekao je glavni urednik monografije Nikola Kramar.

 

Komentari
Prethodni članakTerenska nastava u Prašnik
Sljedeći članakŽitelji Općine Cernik proslavljaju Dan općine / foto