S više prigodnih sadržaja žitelji općine Cernik ovog vikenda proslavljaju Dan općine i 30 godina od osnivanja ove jedinice lokalne uprave i samouprave. Sve je počelo jučer polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Cerniku, a potom je svečano otvoren i outdoor fitness park. Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Cernik bila je prigoda za osvrt na sve učinjeno u proteklom razdoblju i proteklih 30 godina od osnivanja općine. Također, uručena su i priznanja svim zaslužnim pojedincima koji su svojim radom pomogli u radu, životu i aktivnostima općine.

Svečanu je sjednicu Općinskog vijeća otvorio predsjednik Hrvoje Žakić, a potom se nazočnim gostima obratio načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić:

– Cernik već s ponosom stoji 750 godina, općina skromnih 30 godina, od 1993. godine kada smo ustrojem dobili općinu i mogućnost samostalnog odlučivanja, te kreiranja politike samog mjesta i općine. Ovom prilikom moram spomenuti svoga prethodnika pokojnog načelnika Nikolu Jugovića, koji je odradio 6 mandata u svojoj karijeri i napravio puno toga za općinu Cernik.

U smjeru ravnomjernog razvoja svih mjesta naše općine krenuli smo u novu ofenzivu gdje posebnu pažnju poklanjamo projektima financiranim iz fondova EU za revitalizaciju gospodarskih, poljoprivrednih i turističkih potencijala, izgradnju komunalne infrastrukture, poboljšanje socioekonomskih uvjeta s ciljem pružanja mogućnosti ostanka mladih obitelji u našoj općini. Ostvarivanjem spomenutih ciljeva, vjerujem da ćemo našim mještanima pružiti bolji život. Cernik je mjesto koje ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje i nešto se u njemu radi. Želimo biti bolji, želimo našim mještanima pružiti još bolji život – rekao je načelnik Žakić.

Realizirani i planirani projekti

– Ukratko ću navesti nekoliko projekata koje smo odradili od prošlog dana općine i one koji su nam u planu, te koje smo prijavili na fondove EU. Od završenih poslova dovršili smo poučnu stazu Klačinac u vrijednosti 100.869.33 eura.

Asfaltirali smo Ulicu Alojzija Stepinca, vrijednost 110.000.00 eura, završen je natječaj za cestu u mjestu Banićevac, koja će biti asfaltirana ovih dana , te se ovom prilikom zahvaljujem direktorici ŽUC Oliveri Maglić, te naravno našoj Brosko-posavskoj županiji, predvođenu našem županu Danijelu Marušiću. Ovih dana nam je u planu i asfaltiranje ceste Sveti Rok do crkve Svetog Leonarda i do vodospreme na jezeru Bačica. U projektu Bačica želimo urediti počne, biciklističke i pješačke staze, te zajedno s crkvom sv. Linarte osmisliti vjerski turizam.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga „Sustav javnih električnih bicikala“ ukupne vrijednosti 32.812,50 eura

– MUP – Postavljanje svjetlosno-prometne signalizacije na pješačkim prijelazima na raskrižju ŽC 4141 Frankopanska ulica – Prkos vrijednost 19842,00 eura

– Izgradnja Frankopanske ulice Faza 1, vrijednost 198.769,40 eura

– Uređenje prilaza i staza na mjesnom groblju u naselju Podvrško vrijednost 56.212,50 eura

– Vizualni identitet projekta STRMAC – NAPUSTI CESTU IDI STAZAMA vrijednost 54.125,00

– HTZ UTZ 2023 Izrada i produkcija turističke karte grada Nova Gradiška i općine Cernik vrijednost 11.000,00

– TZBPŽ – TZ Potpore događanjima u 2023 Srednjovjekovni grad Cernik vrijednost 3500,00 eura

– HTZ UTZ 2023 Strategija razvoja turizma destinacije grada Nove Gradiške i općine Cernik vrijednost 14.800,00 eura

– HTZ UTZ 2023 Izrada web stranice projekata udruženih TZ, produkcija digitalnih i tiskanih materijala i promidžba vrijednost 27.000,oo eura

– Obnova zgrade društvenog doma u Giletincima vrijednost 129.042,65 eura

– Obnova područne škole Opatovac vrijednost 141.181,37 eura – zahvala županiji na javljanju na natječaj u ime općine Cernik

– Sportski centar “Madost“ Cernik vrijedost 232.398,43 eura

– Poboljšanje materijalnih uvjeta vrtića – Okoliš i igralište vrtića Cernik vrijednost 40.650,00

– Natječaj za promociju ponude kapaciteta i eno-gastro na području destinacije vrijednost 36.975,00 eura

– Manifestacije turističke zajednice općine Cernik vrijenost 38.400,00 eura. Tu je nabavka komunalne opreme za odvojeno sakupljanje otpada, energetska obnova škole u Šumetlici, doma u Baćin Dolu, klubane HNK „Mladost” Cernik.

Tu je i Program ZA ŽELI III vrijednost 196.502,75 eura, zapošljavamo 30 žena, 210 korisnika i projektni tim. Ubrzo očekujemo nastavak ovog programa koji bi trajao 3 godine

MRRFEU Program SBS Poljoprivredno poduzetnički inkubator vrijednost 1.429.878,14 eura. Izgradnja počinje u 7 mjesecu

MPGI Izgradnja odvodnje u Kulmerovoj ulici vrijednost 110.000,00 eura

24.Povučen je optički kabli za mjesto Giletince i ove godine uvodi se plin u

U suradnji sa HEP-om radimo ELABORAT OPTIMALNOG TEHNIČKOG RJE ŠENJA PRIKLJUČENJA INDUSTRIJSKE ZONE CERNIK NA NISKONAPONSKU DISTIBUCIJSKU ELEKTROEBERGETSKU MREŽU TE IZGRADNJU NOVE TRAFOSTANICE, vrijednost preko 150 000,00 eura.

S gradom Novom Gradiškom planiramo zajedničku izgradnju mosta preko potoka Šumetlica – Prkos, kako bi se Potočna ulica i Vinogradska spojile na Frankopansku koja ulazi u Cernik i Novu Gradišku. Ukupan iznos je oko 365.445,00 eura

Sa fra Šitom Ćorićem iz Švicarske projektiramo jedan veliki bijeli križ koji će biti na brdu Dupanovac, a simbolizirati će sva stradanja hrvatskog naroda od stoljeća sedmog pa do danas. Križ će biti visok 12 metara, osvjetljen i vidjet će se sa auto ceste i sjeverne Bosne i Hercegovine. Kompletno financiranje obaviti će udruga iz cijeliog svijeta „BIJELI KRIŽEVI“

27.Saniramo dva divlja odlagališta na našoj industrijskoj zoni preko FZOEU

Baćindolu i Banićevcu

28.Drugi projekt preko LAG-a je opremanje društvenih domova u općini Cernik, gdje će četiri doma i naša vijećnica biti moderno opremljena sa televizorima i stolovima.

Projekt „Poljoprivredno poduzetnički inkubator“, pomoć mladim obiteljima…

Ministarstvo graditeljstva raspisalo natječaj za komunalnu infrastrukturu, plan nam je kanalizacija Kulmerove ulice do kraja ove godine

Radimo izmjenu prostornog plana radi solarnih elektrana i ostalih drugih potreba, s time da smo imali jednu izmjenu radi hotela Strmac, a druga izmjena prostornog plana se uskoro očekuje čim bude usvojen Županijski prostorni plan

Završili smo radove na katastarskoj izmjeni naselja Banićevac te ćemo biti jedna od rijetkih općina koja će građanima i poduzetnicima Općine Cernik osigurati ažurirane i pouzdane podatke katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji su usklađeni sa stvarnim stanjem na terenu i koji doprinose uspostavi pravne države i vladavini prava i koji su osnovna pretpostavka za efikasan gospodarski razvoj, kvalitetno i učinkovito funkcioniranje tržišta nekretnina te za pokretanje investicija i provedbu kapitalnih, razvojnih i infrastrukturnih projekata.

Zahvaljujem se Županiji Brodsko -posavskoj na javljanju na natječaj na koji se može javiti u ime općine Cernik kao brdsko- planinska općina te smo time ostvarili mogućnost izgradnje vježbališta na otvorenom Fitness i Street workaut park pokraj sportske dvorane i dječjeg vrtića u iznosu od 339 000,00 kn.(44.993,03 eura).

Zahvaljujem se MRRFEU što nam je odobrilo projekt „Poljoprivredno poduzetnički inkubator“ prva faza 530.891,00 kn . Sretni smo što ćemo u budućnosti moći razvijati domaće proizvode , od domaćeg materijala, što ćemo omogućiti nova zapošljavanja, i razvoj na nova tržišta.

Uz redovitu i učinkovitu suradnju s našom školom i ravnateljicom Rezom Benković , moram napomenuti da je dio učenika postigao značajne uspjehe i nastupom na državnim natjecanjima pronio ime škole i ime mjesta Cernik. Knežević Ivona, a pod vodstvom učiteljice Monike Kovarbašić, predstavila na državnom natjecanju „Nacionalni kviz čitanjem do zvijezda“ i osvojila 9.. mjesto od 38 učenika. Zahvaljujem se ravnateljici i njenim đacima na snimljenom spotu kao i glavnom uredniku Alenu Kocić, te Evi i Karli Kocić.

Nismo zaboravili ni obične male ljude koji se svakodnevno bore za život, za puku svoju i egzistenciju svojih obitelji, na ljude koji predano i pošteno rade svoj posao ma kakav god on bio, ljude koji na birou rada traže novu životnu šansu da svojim poštenim radom žive život dostojan čovjeka.  Organizirali smo se i javili na natječaj program „Zaželi“ gdje želimo pomoći starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami brinuti o sebi. Na taj način zaposlili smo 30 žena koje pomažu 210 naših korisnika na području općine Cernik . Raspisali smo i natječaj za naše mlade koji žele ostati u našoj općini, sagraditi kuću ili kupiti stan. Vijeće je donijelo odluku o sufinanciranju sa 20 000,00 kn (2654 E). Pomažemo i karitativnom odboru , mladim obiteljima sa djecom 1-2000,( 265 E) 2-3000(398 E), 3-8000(1061 E),4 i više 10000(1327 E) kn. Financiramo 20 učenika te 11 studenata. Općina Cernik se uključuje u zaštitu i očuvanje židovskog groblja, čija je ograda obnovljenja kao prva u Hrvatskoj.Financiramo i Dom zdravlja, tj našu ambulantu sa 35000,kn ili 4.645 eura.

U 10. mjesecu zajedno s Konzervatorskim odjelom u Slavonskom Brodu otvorili smo konzervatorsku izložbu na temu: SREDNJOVJEKOVNO GRADITTELJSTVO I POVIJESNO NASLJEĐE CERNIČKOG KRAJA. Tu izložbu možete pogledati u samom hodniku našeg samostana.

Nismo zaboravili ni naša društva kao HPD TOMISLAV, KUU CERNIK, DVD CERNIK DVD BAĆIN DOL, HNK MLADOST CERNIK, KUD SELJAČKA SLOGA, NAŠI UMIROVLJENICI, UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA CERNIK koji će ove godine podijeliti nagrade najboljim vinarima Novogradiškog vinogorja. Svim društvima nastojimo pomoći i održati na radu i hvala im na promicanju naše općine. Hvala Franjevačkom samostanu na svesrdnoj suradnji i ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Hvala svim poduzetnicima i obrtnicima te se nadamo da će ih biti u budućnosti što više , a imaju našu podršku prilikom otvaranja obrta – istaknuo je, između ostalog, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

Uručena najviša općinska priznanja

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Cernik uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima.

Zahvalnice Općine Cernik dobili su Ivan Topić i Zvonimir Vincetić.

Povelju zahvalnosti dobili su Mira Jurišić i Đuro Vuk.

Grb Općine Cernik dobili su Ivo Tadić i Kulturno umjetničko društvo „Hrvatska seljačka sloga” iz Opatovca.

16. svibnja ove godine provedeno je ocjenjivanje vina Novogradiškog vinogorja, pa je odlučeno da se zlatna medalja dodijeli vinogradaru Siniši Hoborka.

Okupljenim su se gostima i domaćinima obratili i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, te u ime načelnika sa zapadnog dijela Brodsko posavske županije načelnik Općine Okučani Aca Vidaković.

Svečanosti obilježavanja Dana općine Cernik bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, predstavnici fondova i resornih ministarstva, društvenog, gospodarskog i javnog života općine. U glazbenom dijelu svečane sjednice Općinskog vijeća Cernika sudjelovali su članovi KUD-a “Hrvatska seljačka sloga” iz Opatovca.

Svečanost obilježavanja Dana općine nastavljena je sinoć u Opatovcu predstavljanjem knjige i izložbe fotografija “Naših stotinu godina” KUD-a “Hrvatska seljačka sloga” iz Opatovca, a nastavlja se večeras velikom smotrom folklora “Igraj kolo, nemoj stati” i koncertom Stjepana Jeršeka Štefa i Tamburaškog sastava “Satir” iz Davora.

 

Komentari
Prethodni članak„Naših stotinu godina“: Predstavljena monografija i izložba fotografija KUD-a „Hrvatska seljačka sloga“ Opatovac
Sljedeći članakJako nevrijeme ponovno zahvatilo sjeverni dio općine Rešetari