Nakon što nas jutros napušta jedna ciklona, već počinje pritjecanje sve vlažnijeg, po visini i toplijeg, zraka sa Sredozemlja uz približavanje nove ciklone, javlja N1

Još jutros je bilo mjestimičnih oborina, ponegdje i slabe kiše koja se smrzavala u dodiru s tlom. Sredinom dana bit će uglavnom suho, a bit će nerijetko i kraćih sunčanih razdoblja.

No, to smirivanje je samo prolazno. Poslijepodne stiže novo naoblačenje i novi val oborina.

Najprije će padati sve češća kiša uz Jadran, koja u dijelovima Dalmacije uz južinu može biti izraženija. Jugo će na moru poslijepodne biti u brzom jačanju na umjereno, na srednjem i južnom Jadranu i jako, prema otvorenome vrlo jako.

Kasnije poslijepodne oborine na granici kiše i snijega očekuju se i na kopnu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, zatim i zapadu Slavonije, češće u obliku snijega. Prolazno je moguća i ledena kiša, najizglednije mjestimice u gorju, te predvečer na širem karlovačkom i sisačkom području.

Sutra se očekuje prestanak kiše i snijega već u jutarnjim satima, najdulje se očekuju u gorju i na istoku zemlje. Zatim cjelodnevni predah od oborina. U nedjelju će biti djelomice sunčano, a najsunčanije će biti na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana.

Temperature u cijeloj zemlji bit će napokon u plusu, što će započeti i postupnim topljenjem snježnog pokrivača. Upravo taj otopljeni led i snijeg ponovno će se smrzavati u noći na ponedjeljak, uz još uvijek prilično niske temperature.

Ipak, u idućem tjednu porast će temperature, no osjetno toplije danju bit će tek sredinom tjedna. Cijeli tjedan očekuje se vrijeme po jugu, dakle promjenjivo, uz kraća sunčana razdoblja, ali i česta povremena kiša, osobito u utorak i srijedu kada će biti najoblačnije i najkišovitije. Tada oborina uz Jadran ponegdje može biti i obilnija.

Izvor:N1/Foto:RadioNG

Komentari