U župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški sinoć su cjelovečernji korizmeni koncert simbolična naziva “Za križen” izveli članovi Župnog zbora “Sv. Cecilije” i Bratovštine Svetog Otkupitelja iz Jelse s otoka Hvara. Izveli su pjesme koje se pjevaju u specifičnoj procesiji staroj oko 500 godina u nekoliko mjesta na otoku Hvaru. Procesija kreće na Veliki četvrtak kada krenu povorke iz svih župa u smjeru kazaljke nasatu, tako da se nikako ne sastanu, a sve završava dočekom jelšanske procesije na Veliki petak ujutro. Ovaj specifičan običaj uvršten je na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara, a sinoć su izvedbom pjesama i snagom glasova oduševili Novogradiščane.

Procesija “Za Križen” jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak procesija povezuje 6 mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istovremeno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ (težak do 18 kilograma) u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu. Procesija je iznimna je po svom trajanju (tijekom 8 sati prođe se 25 kilometara) i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri..

– Na otoku Hvaru je velika čast biti križonoša, što je najčešće povezano s dubokom vjerom ili osobnim zavjetima. Zato će sljedeći križonoša koji se primjerice prijavi u Jelsi na red doći tek 2043., a slično je i u drugim mjestima. Ključni trenutak je svakako doček jelšanske procesije na Pjaci. Rijetko tko želi propustiti taj prizor kad križonoša nakon cijele noći provedene u procesiji, potpomognut od strane pomoćnika, ukosi Križ i zatrči se prema svome župniku, a ovaj prema njemu. Tada obojica kleknu, padnu u zagrljaj ljubeći i križ i jedan drugoga. Na posljetku župnik s propovjedaonice upravi riječ svima i s Križem im udijeli blagoslov, nakon čega odlaze na počinak, da bi se u poslijepodnevnim satima opet okupili u crkvi za bogoslužje Velikog petka – kaže Miljenko Kapović, voditelj zbora.

Dobrodošlicu je gostima uputio župnik vlč. Branko Gelemanović, a gosti s Hvara večeras nastupaju u Požegi.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakDAN PRODAVAČA Mogli bismo barem danas biti dobri kupci
Sljedeći članakNakon snježnog nevremena stiže kratkotrajno poboljšanje