Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce, organizirala je razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica pod nazivom Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“.

Razmjena je održana u Hrvatskom domu u Cerniku od ranijih prijepodnevnih pa sve do kasnih poslijepodnevnih sati. Osim razmjene sjemenja i plemki starih sorti održana je i tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj su, među ostalima, sudjelovali i stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.

Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

Promociji ove hvalevrijedne manifestacije na kojoj su se po prvi puta na jednom mjestu okupili zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske svojom nazočnošću i podrškom doprinijeli su i dragi gosti manifestacije, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, te ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko posavske županije Željko Burazović, koji su ujedno i jedni od sudionika na panelima u sklopu manifestacije.  

Preko 40 izlagača osim autohtonih sorti voća i povrća, ponudili su i svoje prerađevine od istih, suhomesnate proizvode, kolače i slastice, a među izlagačima isticali su se oni najmlađi : učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim rukotvorinama. 

Sačuvajmo stare sorte Cernik 2018″ respektabilan je događaj koji je privukao  brojne posjetitelje koji se uzgojem voća i povrća bave kako iz struke, tako i iz hobija. Na skupu za kojim je vladalo veliko zanimanje organizirane su tri vrste razmjena: sjemenja starih sorti povrća, plemki starih sorta voća i po prvi puta razmjena plemke oskoruša i drugih vrsta iz roda Sorbus L.

Velik broj posjetitelja i izlagača na ovoj jedinstvenoj manifestaciji obradovao je domaćine jer su si ovom prigodom otvorili i mogućnost za konkretne akcije sjetve i sadnje, prije svega u školama, a onda i u naseljima. 

Nastavak akcije organizatori planiraju u listopadu kada će uz manifestaciju Dan cerničkog portugisca organizirati i izložbu, te determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica.

no images were found

 

Komentari