Najvažnija manifestacija u siječnju na području Općine Staro Petrovo Selo, pod glavnim pokroviteljstvom i u suorganizaciji Općine, svakako je “Švarglijada u Hrvata” ili jednostavno “Švarglijada”, koja se i ove godine održava zadnjega tjedna u mjesecu, točnije 26. siječnja.

Manifestaciju već šestu godinu zaredom organiziraju članovi udruge kulinara „Kulin bećarac“. Cilj joj je, pored tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda kao što su kulin, kulinova seka, slanina i čvarci, promovirati švargli kao još jedan biser u nizu bogate gurmanske tradicije Slavonije. Najbolji švargli, dakle Šampiona, odabire komisija čiji su članovi iz redova sponzora, gostiju i proizvođača. Publika je također ocjenjivač i taj švargli se proglašava šampionom publike.

 

Izrazito bogat i zanimljiv program u Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu, čiji je početak najavljen za 19 sati, u trajanju sve dok ne splasne dobro raspoloženje, uljepšat će zvuci tambura Tamburaškog sastava “Satir” iz Davora, a gost večeri bit će Stjepan Jeršek Štef s gostom iznenađenja. Organizatori očekuju 30-ak natjecatelja te popunjenu dvoranu kao nikada dosada.

Autor: Zorislav Knežević/photo: arhiva

Komentari
Prethodni članakMario Tworek (NG): “Želimo slavonski kulin u EU!”
Sljedeći članakĐuro Đaković važnom pobjedom sve bliže doigravanju