Jučer je u Velikoj gradskoj vijećnici u organizaciji članova Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški predstavljen još jedan Godišnjak, za 2015. godinu.

Kao i do sada, članovi Matice cijele su godine pratili kulturne i obrazovne manifestacije koje su se događale u Novoj Gradiški. Sve su to vrijedno skupljali i objedinili u Godišnjak. Godišnjak br. 16 ima četrnaest rubrika, od kojih su tri nove, a u kojima su objavljeni radovi trideset sedam autora priloga, među kojima ima jedanaest novih. Broj stranica Godišnjaka je najveći do sada, a također i likovnih priloga. Centralna tema ovog broja je 250. obljetnica uspostave novogradiške Župe i izgradnje crkve Sv. Terezije Avilske. Na tu temu izdano je pedeset stranica teksta koje je napisalo čak osam autora: Perica Matanović, Marija Mihaljević, Robert Skenderović, Zlata Živanović Kerže, Miroslav Prpić, Ratko Ivanušec, Slobodan Radić i Ivanka Herceg.

Osim redovnih rubrika, uvedene su i neke nove. Svakako je zanimljiva rubrika “Prilozi za hrvatski identitet” koju su upotpunili Tomislav Galović i Branimir Kramberger.  U godišnjaku se kao nekad dotaknulo i aktualne politike, a ovaj put u novoj rubrici “Aktualno u društvenim zbivanjima”. Svakako najveću pozornost zaslužuje tekst Luke Đakovića, novog mladog suradnika, ” Oni su voljeli Hrvatsku”. Autor je tekst interpretirao i na samoj promociji Godišnjaka. Također mlade suradnice Vlatka Klarić, Martina i Petra Oršulić, imale su što napisati za rubriku “Humanost na djelu”. Riječ je o dugogodišnjim i nekim novim aktivnostima koje provode u novogradiškoj Gimnaziji pod mentorstvom profesorice Vjekoslave Bagarić. Bagarić je o tome detaljnije uputila sve nazočne. Hvale vrijedne akcije podržava i ravnateljica škole Ljiljana Ptačnik. Najstariji autor suradnik Dragoljub Kocić za ovaj Godišnjak pisao je o neostvarenim reformama zdravstva, a “Književno – likovni izlog” bogatiji je nego ikad. Ljubiteljima kulture i umjetnosti tu su još brojna druga poznata imena koja opravdano nalaze svoj prostor u izdanju 16. Godišnjaka.  Zabavni dio programa upotpunio je Tamburaški sastav “Gimnazijalac”.

Ovom prilikom tradicionalno su nagrađeni najbolji učenici našeg Grada iz svih osnovnih i srednjih škola, te okolice. Nagrađeni učenici su :
1. Karlo Szabo – Gimnazija Nova Gradiška,
2. Veronika Jelinić, Gimnazija Nova Gradiška,
3. Pavle Dević, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška,
4. Luka Volarić, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška,
5. Valentina Stuburić, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška,
6. Ivan Delić, Industrijsko – obrtnička škola Nova Gradiška,
7. Ivan Pavčević, Industrijsko – obrtnička škola Nova Gradiška,
8. Tomislav Orišak, OŠ “A. Mihanović” Nova Kapela,
9. Marija Staronj, OŠ “I.G.Kovačića” Staro Petrovo Selo,
10. Davor Balunović, OŠ “V. Nazor” Adžamovci,
11. Tihana Ivanišević, OŠ “V. Nazor” Adžamovci,
12. Josip Barunović, OŠ “V. Nazor” Adžamovci,
13. Mateo Elbetović, OŠ “V. Nazor” Adžamovci,
14. Lucija Kolić, OŠ A. Stračevića Rešetari,
15. Iva Šugić, OŠ Okučani,
16. Gabriela Redžić, OŠ Okučani,
17. Lora Zečević, OŠ Okučani,
18. Petar Magdić, OŠ “Markovac” Vrbova,
19. Karmen Szabo, OŠ “Matija Gubec” Cernik,
20. Lea Modrić, OŠ Dragalić,
21. Tibor Kovačević, OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška,
22. Filip Dautović, OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška,
23. Andreas Bešlić, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška,
24. Karlo Bukvić, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

no images were found

Komentari
Prethodni članakU dvorištu uzgajali indijsku konoplju, državljanin Turske vozio u suprotnom smjeru
Sljedeći članakSutra u Sičama 20. županijska Smotra folklora “Mi smo djeca vesela”