Središnja tema jučer održane sjednice Županijske skupštine svakako je bila usvajanje Proračuna Brodsko posavske županije za 2016. godinu, no “Aktualni sat” je i ovoga puta bio prilika za postavljanje tzv. tekućih pitanja koja se tiču svakodnevnog funkcioniranja i života građana, “običnih smrtnika”.

Unatoč obećanjima da će se problematika Hitnog prijema u Novoj Gradiški uskoro riješiti, “bijelog dima” i rješenja problema, još uvijek nema na vidiku.

U čemu je problem, miješa li se tu struka i politika, kako je jučer na sjednici Županijske skupštine upitao županijski vijećnik HDSSB-a Damir Japundžić, je li to zaista prilika za stjecanje jeftinih političkih bodova ili puki nemar i nebriga za građane?!

Odgovor je, očito, u jednoj od tvrdnji jer kako objasniti činjenicu da je, barem što se tiče novogradiške hitne, još uvijek “status quo”.

Jer činjenica je da stari problemi i dalje postoje, unatoč uvjeravanjima ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Branka Godića kako je “prostor u Novoj Gradiški napravljen sukladno Pravilniku Ministarstva zdravlja te da je kao takav dobio odobrenje za rad i da je u tijeku pronalaženje rješenja – za čekaonicu i pacijente.

Dežurni prstom pacijente upućuju prema bolnici

Tko zna, možda situaciju pokrene na bolje, jučer postavljeno pitanje novogradiškog županijskog vijećnika iz redova HDSSB-a Damira Japundžića:

– Problem Hitnog prijema u Novoj Gradiški je sve veći. Timovi su uglavnom na terenu. Nema čak niti toaleta u tom prostoru namijenjenog pacijentima. Situacija je takva da dežurni, koji mijenja doktora na terenu, prstom pacijente upućuju prema bolnici, bez ikakvog zapisa. To je ugrožavajuće za pacijente. To se stanje ne smije nastaviti dalje. Mora se iznaći rješenje. Prenijeli smo zapažanja ravnateljici, dobio sam informaciju da zajednički dogovor između županijskih službi između Hitnih službi i bolnica neće biti jer se brkaju stvari što je struka, a što je politika i tko koga treba slušati. Molim župana da on osobno na sebe preuzme taj dio, da pozove relevantne ljude na razgovor i da se to riješi – upitao je Japundžić.

Vozila hitne pomoći bez ENC-a

– I drugo, pacijenti s prijetećim dijagnozama koji se iz Nove Gradiške prevoze u Brod eventualno prema Zagrebu. Oni budu i reanimirani u kombiju, često budu i s respiratorom u pratnji većih timova ovisno o stanju pacijenta. Nevjerojatno je da kola Hitne pomoći s takvim pacijentima nemaju ENC-a čime se gubi na dragocjenom vremenu – dodaje Japundžić.

Na postavljeno pitanje odgovorio je župan Danijel Marušić:

– Objedinjeni hitni bolnički prijem u Novoj Gradiški nije napravljen, a on bi puno toga riješio. Ali riješit ćemo to tako što smo predvidjeli probijanjem jednih vrata čime bi taj problem trebao biti riješen.Novci su za to predviđeni i to ćemo riješiti tako.

Što se tiče ENC-a još jednom ću pogledati što se tu može napraviti.

Kažu stari, strpljen, spašen ili živi bili, pa vidjeli!

Komentari
Prethodni članakDrastičan pad cijena goriva
Sljedeći članakZavršio Tjedan nenasilja!