Sinoć su u Velikoj gradskoj vijećnici održana posljednja dva predavanja u Tjednu nenasilja. Petu godinu za redom, Udruga Prevencija je raznim edukacijama, radionicama i aktivnostima uspješno obilježila ovu hvalevrijednu akciju.

Prvo predavanje “Čimbenici razvoja agresivnosti u dječjoj dobi”, održala je psihologinja iz Centra za socijalnu skrb, Ivana Mikanović. Svrha je osvijestiti i potaknuti zajednicu na prevenciju nasilja u bilo kojem njegovom obliku i dati do znanja kako ono ne samo da ugrožava i prijeti društvu, nego se negativno očituje i na pojedinca. Uz nasilje usko vežemo agresiju, uz agresiju vežemo neprijateljstvo, a sve to rezultira kao jedan generalni problem koji je sveprisutan u društvu.Važno je djecu, od naranije dobi potaknuti da svoje nesuglasice riješavaju dijalogom, a ne nasilje, ističe psihologinja Mikanović.

Obilježavanjem ovog posebnog tjedna želi se naglasiti važnost nenasilja te osvijestiti zajednicu i mlade o činjenici da se problemi ne mogu rješavati nasiljem te da je odabir te solucije upravo onaj najgori mogući. Poticanjem sugrađana na mirotvorstvo ključno je za postizanje sveopćeg sklada u zajednici i pridonosi boljitku društva. Predsjednica Udruge “Pozitiva” Mira Ljinjaković istaknula je kako je cijeli tjedan bio uspješan, a posebno ako su predavanja potaknula sudionike da nasilje zamijene dijalogom.

Ljudi se teško mijenjaju, stotinama godinama u nazad narav im je gotovo ista, ali ono što se zasigurno mijenja jest svijest o nasilju. Nasilje ne označava isključivo fizičko nanošenje boli, ono je nešto puno složenije. Ne možemo garantirati da će se nasilje istrijebiti, ali ako promijenimo sebe na bolje, već smo učinili veliku stvar.

no images were found

Komentari
Prethodni članakMuke po novogradiškoj hitnoj: Bez toaleta, dežurni prstom pacijente upućuju prema bolnici
Sljedeći članakBožić diljem svijeta