Student Veleučilišta u Požegi, stručnog studija Vinogradarstvo – vinarstvo – voćarstvo Franjo Matijević iz Zapolja (općina Rešetari), pod mentorstvom mr.sc. Josipa Mesića sudjelovao je na natjecanju u ocjenjivanju francuskih vina u Parizu.

Natjecanje je organizirano pod pokroviteljstvom francuskog ministarstva poljoprivrede i šumarstva u sklopu Paris International Agricultural Show-a na poziv koordinatorice Corinne Samouille.  Sastojalo se od tri dijela i to izrade promidžbenog materijala, prepoznavanja podrijetla i osnovnih karakteristika vina te kvalitativnog ocjenjivanja vina.
Na natjecanju su sudjelovali studenti iz ukupno 15 europskih zemalja, a dvije je trećine od ukupnog broja natjecatelja bilo iz Francuske. Osim natjecanja studenti su imali priliku predstaviti gastronomsku ponudu svojih zemalja tijekom Eurpean buffeta.

Posebno vrijedan rezultat postigao je student Franjo Matijević koji je u ukupnom poretku osvojio 4. mjesto od 80 natjecatelja.

Važno je istaknutije da je Franjo bio od 3.9.2018. do 3.11.2018. na erasmus+ programu (razmijeni studenata) u pokrajini Champagne (selo Avize) u Francuskoj u sklopu stručne prakse i predavanja. Erasmus se sastojao od mjesec dana rada u vinariji Cogevi u selu Oger i od mjesec dana predavanja i obilaska raznih vinarija i podruma. To iskustvo mu je sigurno puno pomoglo i zato je ostvario takav iznimni rezultat, naravno i uz vježbanje i pripremanje u podrumu Veleučilišta u Požegi pod mentorstvom mr.sc. Josipa Mesića.

Komentari
Prethodni članakOdržana 148. redovna godišnja skupština DVD-a Nova Gradiška
Sljedeći članakSalon vjenčanica Exclusive iznenadio novogradiške mladenke / foto