Život piše najljepše priče, a da je to zaista tako u moru tmurnih i sivih vijesti donosimo vam priču koja vas neće ostaviti ravnodušnima, a u čijoj je glavnoj ulozi učenica 1.b razreda Industrijsko-obrtničke škole smjera krojač, Magdalena Dubinko iz Nove Gradiške.

Kao i sve dobre priče skrivene iza korica koje ničim ne odaju da se baš u njima krije nešto zanimljivo, tako je i Magdalena jedna samozatajna i povučena djevojka koja se naizgled ničim ne ističe od svojih vršnjaka. Kažemo naizgled, jer u Magdaleni “spava” jedan ogroman talent, koji bi je jednog dana mogao otisnuti prema zvijezdama.

Magdalena se u slobodno vrijeme bavi crtanjem i slikanjem, a njeni radovi oduševljavaju promatrače koji bi, da ne znaju da se radi o djelima jedne mlade djevojke kojoj je to samo hobi, pomislili kako se iza radova krije istinska umjetnica.

Crtanjem i slikanjem Magdalena se bavi od malih nogu, a prvi puta je shvatila da se svojim radovima ističe od drugih, još u osnovnoj školi.

-“Uvijek sam voljela crtati, moji se roditelji bave poljoprivredom i uzgajaju krave pa sam crtala krave, pse, mačke. Također sam crtala cvijeće i roditelje. Kad sam krenula u školu, na satu likovnog sam primijetila da uvijek napravim nešto drugačije od ostalih učenika. U razredu je bilo 30 učenika i kada smo crtali na temu lektire, dok bi sve crtali glavne likove, ja sam uvijek crtala nešto drugo, nešto što drugi nisu primijetili.” – kazala je Magdalena.

Jedna od osoba zaslužnih za stavljanje Magdalene pod svijetla reflektora je njena profesorica praktične nastave Dragica Kekez. Naime, upravo je ona primijetila Magdalenin talent i odlučila ju pogurati prema naprijed, pomoći joj da se njeni radovi primijete, te da Magdalenin talent ne ostane samo na hobiju. Ni ove priče ne bi danas bilo da upravo Kekez nije odlučila istaknuti Magdalenu kao jednu od talenata škole koju pohađa.

Za svoju učenicu, profesorica Kekez ima samo riječi hvale, ne samo za njezin talent, već i za volju i trud koje pokazuje na nastavi.

-“Magdalena je doista jedna specifična djevojčica koju ne možete ne uočiti odmah na prvu, najprije svojim nježnim izgledom, onako kao jedna srnica izgleda, nježna i samozatajna. Odmah sam osjetila da se ispod toga krije nešto tajanstveno. Već u prvom mjesecu škole, jesenas, primijetila sam da ona u svakom trenutku svog slobodnog vremena, kada obavi svoje zadatke koje se od nje traže, izvadi svoju bilježnicu i da ima ogromnu pernicu s mnoštvo drvenih, debelih, velikih boja i da nešto crta. Kroz razgovore sam doznala da se ona već dugo bavi crtanjem i da to zapravo nije javno obznanjeno. Tada sam došla do ideje da njene radove izložimo u školi da to vide ostali profesori i učenici naše škole, s čime se ona i složila. Ostala sam jako iznenađena kada je došla s nekoliko velikih fascikala u kojima je bilo mnoštvo slika. Magdalena je izabrala njoj najomiljenije slike, te smo napravili izložbu na dvije lokacije u našoj školi”.

Magdalena inspiraciju za svoje radove nalazi u crtanim filmovima koje je još kao dijete voljela gledati, crpi ju i iz prirode, bajki, mode te tetovaža, a sve to na papir i platno pretače raznim tehnikama. Tako najviše crta olovkom i drvenim bojicama, zatim s vodenim bojama s kojima joj također ide jako dobro, međutim radi i s temperama za koje kaže da se tu još uči, ali i da se dosta uprlja. Od ostalih tehnika uči se raditi i s pastelama, te s kolažem i ljepilom.

Ono što ovu priču čini još zanimljivijom je činjenica da dok se, prema riječima profesorice Kekez, većina učenica upisuje za smjer krojača tek onda kada im to ostane zadnja opcija, za razliku od njih Magdaleni je, koja je inače odlična učenica, smjer krojača bio njezin prvi izbor. Osim što je nadarena za slikanje, Magdalena je i jako spretna s rukama, te voli šivati i raditi odjeću, a nada se da će tu ljubav prema šivanju uspjeti u budućnosti upariti sa svojim talentom slikanja kako bi možda jednog dana postala i modna dizajnerica.

Da je Magdalena uistinu talentirana uvjerite se i sami u galeriji slika koju vam donosimo.

Komentari
Prethodni članakNovogradiški malonogometaši osvojili Makedoniju / Foto i Video
Sljedeći članakIncijativa za pet: : Zagrlite nekoga, Međunarodni je dan zagrljaja